Smakosze.pl Przepisy Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Ma sprytny patent, aby zwiększyć jego moc
Canva/HeikeRau, Facebook/Anna Lewandowska

Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Ma sprytny patent, aby zwiększyć jego moc

11 grudnia 2023

Koniec jesieni i początek zimy nie jest łatwy dla naszych organizmów. Chłód, śnieg i przenikliwy wiatr powodują przeziębienia. Tym towarzyszy uporczywy kaszel, jednak można go złagodzić dzięki syropowi z cebuli. Anna Lewandowska ma na niego oryginalny patent.

Syrop z cebuli złagodzi kaszel

Coraz więcej osób choruje i walczy z przeziębieniem lub z infekcjami. Niestety pogoda za oknem nam nie sprzyja. Chłód, śnieg i wiatr sprawiają, że łatwiej o chorobę . Co zrobić, by złagodzić kaszel, który zwykle towarzyszy przeziębieniom i infekcjom?

Najlepiej sięgnąć po naturalne specyfiki. Anna Lewandowska ma sprytny patent na syrop z cebuli. Łagodzi on uporczywy kaszel i pomaga wrócić do zdrowia. Słynna trenerka robi ten specyfik z cebuli białej i czerwonej . Dzięki temu syrop ma jeszcze większą moc działania.

cebula czerwona
Canva/Billion photos
Taką szynkę przygotowuję co roku na święta. Nie piekę jej, ani nie wędzę, ale gotuję w uwielbianym napoju

Syrop na kaszel z dwóch rodzajów cebuli

Syrop z cebuli jest popularnym środkiem, który łagodzi kaszel. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Ułatwia też odksztuszanie i oczyszczanie dróg oddechowych. Anna Lewandowska do przygotowania tego naturalnego syropu miesza cebulę białą z czerwoną.

Cebula czerwona jest bogata w witaminę, C, E i witaminy z grupy B. Ma też silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne . Rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Udowodniono też, że czerwona cebula może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych. W połączeniu z cebulą białą w syropie na kaszel zwiększa moc jego działania takiego syropu.

Jak zrobić syrop na kaszel z przepisu Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • miód
  • 2 ząbki czosnku

Przyrządzenie syropu na kaszel zaczynamy od pokrojenia cebuli białej i czerwonej w plastry i posiekania czosnku. Składniki zalewamy miodem i przykrywamy spodkiem. Odstawiamy na około 3 godziny.

Po upływie tego czasu możemy już stosować syrop na kaszel. Powinniśmy pić go kilka razy dziennie po 1 łyżeczce. Dzięki niemu poradzimy sobie z uporczywym kaszlem, łatwiej nam będzie oddychać i zwalczymy przeziębienie. Pisaliśmy o tym, jak przygotować syrop ze skórek mandarynek. Radziliśmy, jak zrobić syrop na gardło z pora.

syrop na kaszel
Canva/Comstock Image

Źródło: hpba.pl, wp.pl

Napoje wyskokowe tańsze od herbaty na warszawskiej ślizgawce. U Gessler nie lepiej
Gessler dostała wspólny program kulinarny z dziećmi. Może przyciągnąć więcej widzów, niż „Kuchenne Rewolucje"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy