Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Przepadamy za smakiem mandarynek, ale warto wiedzieć, że ich skórki wykorzystamy też w kuchni. Zrobimy z nich doskonały syrop na dolegliwość, która bywa szczególnie uciążliwa w okresie jesienno-zimowym. Naturalny specyfik doda nam zdrowia.
Skórki mandarynki przydadzą się w kuchni
Mandarynki cenimy za smak i soczystość. Są pełne witamin, a ich jedzenie wspiera naszą odporność. Poprawia też kondycję skóry i pozytywnie wpływa na narząd wzroku. Mandarynki jadamy na surowo, dodajemy do sałatek i ciast. Skórki zwykle lądują w koszu, a można wykorzystać je w kuchni.
Ze skórek mandarynek zrobimy syrop, który łagodzi mokry kaszel. Ten specyfik mogą pić nawet najmłodsi. Wystarczy zmieszać skórki z imbirem oraz cukrem i znakomity syrop jest gotowy. Docenimy jego działanie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Przeziębienia, a wraz z nimi kaszel utrudniają nam funkcjonowanie.
Najbardziej niedoceniane na świecie polskie jedzenie? Właśnie ogłoszono, co nim jestSkórki mandarynek dodadzą nam zdrowia
Warto wiedzieć, że w skórkach mandarynek znajdziemy pewien rodzaj flawonoidów- nibeltynę, która zapobiega takim schorzeniom, jak: stłuszczenie wątroby, otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca. Scukrzona skórka, z której odejdzie sok, pomaga płucom oczyścić się z flegmy. Działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwwgrzybiczo.
Syrop ze skórek mandarynek złagodzi szczególnie mokry kaszel. Przyniesie nam ulgę i pomoże wrócić do zdrowia. Przed przyrządzeniem syropu, musimy porządnie umyć owoce. Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie mandarynek ekologicznych, które nie zawierają substancji szkodliwych.
Jak zrobić syrop ze skórek mandarynek?
Składniki:
- skórki z 1 kg mandarynek
- 2 cm imbiru
- 1 ½ szklanki cukru
Przygotowanie syropu na kaszel zaczynamy od rozdrobnienia czystych skórek na mniejsze. Można skórki zetrzeć na tarce. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Skórki mandarynek mieszamy ze startym imbirem i zasypujemy cukrem, by były przykryte.
Odstawiamy na 3- 5 dni. Po upływie tego czasu syrop zlewamy do butelki i trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Syrop pijemy codziennie po 1 łyżeczce. Jest zdrowy i złagodzi dokuczliwy kaszel. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z malin na odporność. Radziliśmy, jak przyrządzić syrop z pora na ból gardła.
Źródło: gotujmy.pl