Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką szynkę przygotowuję co roku na święta. Nie piekę jej, ani nie wędzę, ale gotuję w uwielbianym napoju
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.12.2023 14:13

Taką szynkę przygotowuję co roku na święta. Nie piekę jej, ani nie wędzę, ale gotuję w uwielbianym napoju

szynka
Canva / Tony1946

Aromatyczna szynka jak co roku zagości na moim świątecznym stole. Jednak tego rarytasu nie piekę ani nie wędzę. Przyrządzam szynkę w doskonałej zalewie. Robię ją z uwielbianego napoju, który każdy ma w swojej kuchni. 

Szynka gotowana w herbacie zaskakuje smakiem

Zwykle, gdy mowa o przyrządzaniu szynki na Boże Narodzenie, przychodzi nam na myśl jej pieczenie lub wędzenie. To popularne sposoby na domową wędlinę. Sprawdzi się jako danie na świąteczne śniadanie, jednak ja szynkę robię zupełnie inaczej. 

Przyrządzam szynkę gotowaną w herbacie. Wygląda jak wędzona, a smakuje o niebo lepiej. Jest niezwykle soczyste i delikatna. Charakteryzuje się herbacianą skórką, która wyśmienicie smakuje. Tak przygotowana szynka to w moim domu kulinarny hit. Goście zajadają się nią w Boże Narodzenie, bo rozpływa się w ustach. 

szynka
Canva/Timolina
Napoje wyskokowe tańsze od herbaty na warszawskiej ślizgawce. U Gessler nie lepiej

Jak zrobić szynkę gotowaną w herbacie?

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • 2 łyżki soli

Składniki na zalewę:

  • 6 torebek czarnej herbaty
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki jałowca
  • 3 łyżki soli
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 papryczka chili
  • kawałek cynamonu
  • 2 ½ litra wody

Przyrządzenie szynki gotowanej w herbacie zaczynamy od oczyszczenia mięsa i umycia go pod bieżącą wodą. Szynkę nakłuwamy w kilku miejscach, nacieramy sola i wstawiamy do lodówki na 10 godzin. Po upływie tego czasu płuczemy mięso pod wodą i wkładamy do siatki.

 Do dużego garnka wrzucamy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wkładamy szynkę w siatce i torebki herbaty. Zmniejszamy ogień i gotujemy tyle, ile waży mięso. Możemy dolewać wodę, a po ugotowaniu mięso zostawiamy w zalewie do ostygnięcia. 

Użyj herbaty dobrej jakości

Do przygotowania zalewy warto użyć herbaty dobrej jakości. Zapewni ona smak i ładny kolor zalewie. Warto postawić na herbatę wędzoną, która sprawi, że nasza szynka zyska taki właśnie smak i aromat. W takiej zalewie możemy przyrządzić też schab, karkówkę lub filet drobiowy.

Ważne, by mięso gotować w zalewie tyle, ile ono waży. Na 1 kg mięsa poświęćcie godzinę gotowania. Dlatego istotne jest, by mięso zważyć przed gotowaniem. Szynka wyjdzie niezwykle soczysta i mięciutka. Warto przygotować ja na świąteczne śniadanie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szynką z przepisu Karola Okrasy. Radziliśmy, jak upiec szynkę z przepisu, który ma 600 lat. 

szynka
Canva/miomea

Źródło: przyslijprzepis.pl