Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.11.2023 11:15

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli

syrop z pora
YouTube/@Tomek Lach

Listopad nie rozpieszcza nas pogodą. Chłód, wiatr i deszcz powodują przeziębienia, którym często towarzyszy uporczywy kaszel. Jak go zwalczyć i zadbać o gardło? Polecamy doskonały przepis na syrop z taniego i łatwo dostępnego produkt. Znajdziecie go w każdym warzywniaku. 

Zadbaj o swoje zdrowie i zrób syrop

Listopad to chyba jeden z najbardziej przygnębiających miesięcy w roku. Krótkie dni i pogoda, która zwykle pozostawia wiele do życzenia. Po złotej polskiej jesieni nie ma już ani śladu. Za to ten miesiąc dostarcza nam chłodu, wiatru i deszczu, który nie chce przestać padać. Takie warunki atmosferyczne powodują przeziębienia i infekcje u wielu osób.

Jednym z objawów takiej choroby może być ból gardła i uporczywy kaszel. Uprzykrza on nam życie i sprawia, że źle się czujemy. Czy możemy zadbać o gardło w sposób naturalny? Oczywiście! Zwykle przyrządzamy syrop z cebuli, jednak teraz proponujemy, by sięgnąć po zupełnie inne warzywo. 

por
Canva/Socha
Takie mięciutkie pierniczki będę podawać na święta. Na ich zrobienie potrzebuję zaledwie 15 minut

Syrop z pora doda zdrowia

Na problemy z gardłem i na kaszel doskonały jest syrop z pora. To warzywo jest tanie i kupicie je w każdym warzywniaku i markecie spożywczym. Syrop z pora skutecznie działa podczas infekcji górnych dróg oddechowych. Ma właściwości wykrztuśne i wspomaga produkcję śluzu. 

Picie syropu z pora pomoże też oczyścić nam organizm z toksyn. Dzięki temu specyfikowi uporamy się z mokrym kaszlem podczas choroby. Poczujemy się lepiej i zwalczymy nieznośny ból gardła. Jak zrobić syrop z pora? Jest to bardzo proste. Syrop przyrządzamy z białej części tego taniego warzywa. Przyda się też cukier. 

Jak zrobić syrop z pora?

Składniki:

  • biała część pora
  • ½  szklanki cukru

Białą część pora kroimy na 4 części. Każdą z części siekamy bardzo drobno, dosłownie na cienkie niteczki. Trochę posiekanego pora wrzucamy do słoika i przesypujemy go cukrem. Czynność powtarzamy aż do zapełnienia słoiczka. 

Następnie zawartość dokładnie ubijamy. Słoiczek przykrywamy i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu syrop odcedzamy i możemy już go pić. Powinniśmy go stosować codziennie po 2 łyżeczki przez tydzień. Syrop z pora możemy przechowywać w lodówce do 10 dni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić syrop z malin na odporność. Podawaliśmy też przepis na tani syrop na przeziębienie. 

por na syrop.jpg
Canva / Lighstar59

Źródło: YouTube/@adolfkudlinski