Smakosze.pl Przepisy Lewandowska zmieniła przepis na krupnik. Dodaje warzywo, o którym nikt by nie pomyślał
fot. instagram.com/annalewandowska; Canva

Lewandowska zmieniła przepis na krupnik. Dodaje warzywo, o którym nikt by nie pomyślał

4 kwietnia 2024

Krupnik to świetna dietetyczna zupa, pożywna i bogata w warzywa. Ale w wersji Ani Lewandowskiej jest on jeszcze bogatszy i jeszcze bardziej dietetyczny. Zwłaszcza że Lewa wzbogaciła go o składnik, którego raczej z nim nie kojarzymy.

Krupnik Lewej

Staropolska krupa, czyli kasza, jest świetną bazą zupy i doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Nad wieloma źródłami węglowodanów ma ona jedną przewagę: niski, a w wypadku niektórych wersji kaszy nawet bardzo niski indeks glikemiczny. Odpowiada on za uczucie sytości przez kilka godzin po jedzeniu, co – jak wiadomo – niezwykle sprzyja diecie.

Ale jeśli już włączamy krupnik do naszej zdrowej, odchudzającej diety, warto wzbogacić go o dodatkowe właściwości. Takim tropem poszła Ania Lewandowska, która zaproponowała, by dodać do niego kalarepę . To bogate źródło witamin i mikroelementów, a dzięki luteinie poprawia także wzrok.

krupnik z mięsem
fot. Canva
Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki

Zupa na kaszy

Krupnik w wydaniu Anny Lewandowskiej oparty jest na kaszy jaglanej . Nie jest to kasza o najniższym indeksie glikemicznym (tu sprawdzi się jęczmienna albo orkiszowa ), jest za to niezwykle odżywcza . Taki krupnik dobrze więc sprawdzi się samodzielnie jako mniejszy posiłek.

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • Po 3 liście laurowe i kulki ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Dietetyczny krupnik Lewandowskiej

Garnek z bulionem warzywnym stawiamy na małym ogniu . Dodajemy kaszę jaglaną. Obrane ziemniaki i kalarepę kroimy w kostkę, marchew w półplasterki. Dodajemy do zupy.

Na odrobinie masła klarowanego podsmażamy cebulę posiekaną w cienkie pióra, aż będzie zeszklona. Gotową dodajemy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku . Dodajemy gałązkę rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Zupę gotujemy, aż kasza będzie ugotowana, a ziemniaki i marchewka miękkie.

Wypróbuj też przepisy na kotlety z ciekawym dodatkiem i niezwykłe pieczone ziemniaki .

krupnik z łyżką
fot. Canva
Zawsze dodaję to do masy na kotlety mielone. Z tym składnikiem są obłędnie puszyste, tak robiła moja mama
Kładę surowy makaron na patelnię i polewam oliwą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy