Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki
Czy jesteście smakoszami placków ziemniaczanych? Jeśli nie potraficie sobie ich odmówić, to mam dla was znakomity przepis. Dzięki niemu przyrządzicie placki, które są dużo smaczniejsze od ziemniaczanych. Z dodatkiem delikatnego warzywa, czosnku i przypraw będą idealne na wiosenny obiad.
Placki lepsze nawet od tradycyjnych ziemniaczanych
Jakie są najpopularniejsze placki w Polsce? Obstawiam ziemniaczane, które przyrządza się już od pokoleń. Podawane ze śmietaną, sosami, mięsem, a nawet na słodko, są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Często je smażyłam, jednak ostatnio to się zmieniło.
Wszystko dzięki przepisowi na placki z cukinii. Delikatne, o lekko orzechowym smaku, są daniem, którym zajada się moja rodzina. Do placków dodaję też sporo czosnku i wędzonej papryki. Efekt jest wyborny. Pyszne danie cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Zrób je według tego przepisu na wiosenny obiad.
Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medalJak zrobić placki z cukinii?
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki pszennej
- wędzona papryka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie placków zacznij od umycia cukinii, osuszenia i obcięcia końców. Następnie cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody i przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Teraz wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wymieszaj składniki i rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pyszne sposoby na placki z cukinii
Placki z cukinii wychodzą bardzo smaczne. Mają lekko orzechowy smak i są pełne czosnku oraz wędzonej papryki. Można je podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, koperku i mięs. Gwarantuję, że są niezwykle apetyczne i warto przyrządzić je na wiosenny obiad.
U mnie w domu zwykle szybko znikają z talerzy, a rodzina prosi o dokładki. Tak pyszne danie jest też szybkie i proste w przygotowaniu. Niedużo pracy i znakomity efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak ugotować lekką i zdrową zupę ogórkową. Podawaliśmy przepis na chrupiącą sałatkę od Tomasza Strzelczyka.