Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.04.2024 09:48

Wolę te placki nawet od ziemniaczanych. Są tak dobre, że każdy prosi o dokładki

placki
Fot. Canva/Pawel Gerasimenko

Czy jesteście smakoszami placków ziemniaczanych? Jeśli nie potraficie sobie ich odmówić, to mam dla was znakomity przepis. Dzięki niemu przyrządzicie placki, które są dużo smaczniejsze od ziemniaczanych. Z dodatkiem delikatnego warzywa, czosnku i przypraw będą idealne na wiosenny obiad.

Placki lepsze nawet od tradycyjnych ziemniaczanych

Jakie są najpopularniejsze placki w Polsce? Obstawiam ziemniaczane, które przyrządza się już od pokoleń. Podawane ze śmietaną, sosami, mięsem, a nawet na słodko, są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Często je smażyłam, jednak ostatnio to się zmieniło.

Wszystko dzięki przepisowi na placki z cukinii. Delikatne, o lekko orzechowym smaku, są daniem, którym zajada się moja rodzina. Do placków dodaję też sporo czosnku i wędzonej papryki. Efekt jest wyborny. Pyszne danie cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Zrób je według tego przepisu na wiosenny obiad. 

cukinia
Fot. Canva/Ellie Burgin
Ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia i zwiń w rulon. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Jak zrobić placki z cukinii?

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • wędzona papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków zacznij od umycia cukinii, osuszenia i obcięcia końców. Następnie cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw. Po kilku minutach odciśnij nadmiar wody i przełóż do miski. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. 

Teraz wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Wymieszaj składniki i rozgrzej olej na patelni. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Pyszne sposoby na placki z cukinii

Placki z cukinii wychodzą bardzo smaczne. Mają lekko orzechowy smak i są pełne czosnku oraz wędzonej papryki. Można je podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, koperku i mięs. Gwarantuję, że są niezwykle apetyczne i warto przyrządzić je na wiosenny obiad

U mnie w domu zwykle szybko znikają z talerzy, a rodzina prosi o dokładki. Tak pyszne danie jest też szybkie i proste w przygotowaniu. Niedużo pracy i znakomity efekt na talerzu. Pisaliśmy o tym, jak ugotować lekką i zdrową zupę ogórkową. Podawaliśmy przepis na chrupiącą sałatkę od Tomasza Strzelczyka. 

placki
Fot.Canva/peredniankina