Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ziemniaka i natnij w taki sposób. Ten przepis jest niesamowity, musisz spróbować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.04.2024 18:24

Weź ziemniaka i natnij w taki sposób. Ten przepis jest niesamowity, musisz spróbować

nacinanie ziemniaka
fot. youtube.com/kazancook

Oto niezwykle prosty przepis – jak przystało na pieczone ziemniaki. Potraktowane w ten sposób, będą świetnym towarzystwem do pieczonego mięsa. Smakują też świetnie solo, z ulubionym sosem.

Pieczone ziemniaki w niecodziennej odsłonie

Ziemniak to cichy bohater naszych obiadów. Bogaty w skrobię, lecz także witaminy i mikroelementy, jest odpowiedzialny za to, że tradycyjna polska kuchnia składa się z sycących dań.

Dlatego warto czasem wydobyć go z drugiego planu i pokazać w całej okazałości. Ten przepis z kilku składników właśnie na to pozwala. Wystarczy kilka przypraw i piekarnik, by zrobić z niego gwiazdę. Tak podany będzie ozdobą talerza i bardzo chwaloną częścią wykwintnego dania.

ziemniaki gotowe do pieczenia
fot. youtube.com/kazancook
Robię farsz jak na gołąbki i nadziewam nim paprykę. Ten obiad to hit w moim domu

Ziemniaki z pysznymi dodatkami

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kazan na platformie YouTube. Autor przyprawia tam ziemniaki oregano. Pamiętajmy jednak, że najlepszym towarzystwem dla tego skrobiowego warzywa jest tymianek. Można też pokusić się o użycie smakowej oliwy.

Składniki

  • 4 dorodne ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżka tymianku
  • Grubo mielona sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Ziemniak jako popisowe danie

Ziemniaki dokładnie szorujemy. Każdego z osobna układamy przed sobą, najlepiej między dwiema pałeczkami do chińszczyzny albo podobnego drewnianego pomocnika. W ten sposób, kiedy nacinamy ziemniaki nożem w plasterki, łatwiej nie rozciąć ich do końca.

Ziemniaki nacinamy co 2-3 milimetry. Między każdy (niedocięty) plasterek wkładamy po plasterku czosnku, wykrojonego z obranych ząbków. Plasterek powinien mieć około milimetra. Ziemniaki smarujemy po wierzchu oliwą, posypujemy przyprawami.

Ziemniaki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Dobrze jest ukształtować je w łódeczki, by nadmiar oliwy nie skapywał na blachę, ale zostawał i pomagał równomiernie opiec i zachować wilgoć ziemniaków. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż ziemniaki będą ładnie przepieczone i rumiane po wierzchu.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane jajka według Tomasza Strzelczyka i szybki sos chrzanowy.

ziemniaki w łódeczkach z folii
fot. youtube.com/kazancook