Weź ziemniaka i natnij w taki sposób. Ten przepis jest niesamowity, musisz spróbować
Oto niezwykle prosty przepis – jak przystało na pieczone ziemniaki. Potraktowane w ten sposób, będą świetnym towarzystwem do pieczonego mięsa. Smakują też świetnie solo, z ulubionym sosem.
Pieczone ziemniaki w niecodziennej odsłonie
Ziemniak to cichy bohater naszych obiadów. Bogaty w skrobię, lecz także witaminy i mikroelementy, jest odpowiedzialny za to, że tradycyjna polska kuchnia składa się z sycących dań.
Dlatego warto czasem wydobyć go z drugiego planu i pokazać w całej okazałości. Ten przepis z kilku składników właśnie na to pozwala. Wystarczy kilka przypraw i piekarnik, by zrobić z niego gwiazdę. Tak podany będzie ozdobą talerza i bardzo chwaloną częścią wykwintnego dania.
Robię farsz jak na gołąbki i nadziewam nim paprykę. Ten obiad to hit w moim domuZiemniaki z pysznymi dodatkami
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kazan na platformie YouTube. Autor przyprawia tam ziemniaki oregano. Pamiętajmy jednak, że najlepszym towarzystwem dla tego skrobiowego warzywa jest tymianek. Można też pokusić się o użycie smakowej oliwy.
Składniki
- 4 dorodne ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- Łyżka tymianku
- Grubo mielona sól i pieprz
- Oliwa z oliwek
Ziemniak jako popisowe danie
Ziemniaki dokładnie szorujemy. Każdego z osobna układamy przed sobą, najlepiej między dwiema pałeczkami do chińszczyzny albo podobnego drewnianego pomocnika. W ten sposób, kiedy nacinamy ziemniaki nożem w plasterki, łatwiej nie rozciąć ich do końca.
Ziemniaki nacinamy co 2-3 milimetry. Między każdy (niedocięty) plasterek wkładamy po plasterku czosnku, wykrojonego z obranych ząbków. Plasterek powinien mieć około milimetra. Ziemniaki smarujemy po wierzchu oliwą, posypujemy przyprawami.
Ziemniaki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Dobrze jest ukształtować je w łódeczki, by nadmiar oliwy nie skapywał na blachę, ale zostawał i pomagał równomiernie opiec i zachować wilgoć ziemniaków. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż ziemniaki będą ładnie przepieczone i rumiane po wierzchu.
Wypróbuj też przepisy na faszerowane jajka według Tomasza Strzelczyka i szybki sos chrzanowy.