Smakosze.pl Produkty Ma więcej wapnia niż mleko. Każdy powinien mieć w kuchni „złoto inków”
Fot. Shutterstock/Fabio Montano Hernandez

Ma więcej wapnia niż mleko. Każdy powinien mieć w kuchni „złoto inków”

6 lutego 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli twój organizm potrzebuje sporej dawki wapnia, koniecznie poznaj jedną z najstarszych roślin świata. W jej nasionach znajduje się bogactwo nie tylko tego jednego pierwiastka, ale i innych wartości odżywczych. Dowiedz się, co to za roślina i dodaj ją do swojej diety.

Niezwykła roślina

Kilka lat temu zbożem XXI wieku został okrzyknięty amarantus, który w Polsce znany może być także pod nazwą szarłat. Niepozorne i bardzo małe nasiona tej rośliny skrywają w sobie cenne dla zdrowia właściwości. Z tego powodu każdy powinien dodać ten składnik do swojej diety. Szczególnie że można wykorzystać go na wiele różnych sposobów.

Przyjrzyjmy się dokładnie składowi amarantusa. W 100 gramach nasion znajduje się aż 160 mg wapnia, co sprawia, że jest go o 25 procent niż w mleku. Poznaj spektrum zastosowań rośliny oraz jego właściwości, a twój organizm sporo na tym zyska.

ama ran tus.jpg
Fot. Canva
Pakuję mięso w makaron i podaję na obiad. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

Właściwości amarantusa

Jak już wiesz, amarantus bogaty jest w pierwiastek wapnia, który wzmocni kości w całym organizmie i to razem z zębami. Ta właściwość może przydać się osobom starszym, którzy spożywając nasiona, uchronią się przed osteoporozą. W dodatku amarantus zawiera także sporo żelaza, więc jego spożywanie jest wskazane przez osoby zmagające się z niedoborem tego składnika.

Dalsza część tekstu pod filmem.

W dodatku roślina zawiera również błonnik, który wpływa na pracę jelit. Warto pamiętać, że szarłat nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby, którego tego składnika w swojej diecie unikają.

ama.jpg
Fot. Canva

Jak wykorzystać nasiona amarantusa?

Amarantusa można wykorzystać do przygotowania dań, przysmaków, a nawet deserów. Niektórzy dodają ten składnik do zup , na przykład do dobrze wszystkim znanej pomidorowej lub jarzynowej. Składnik może być także zamiennikiem kasz, więc bez problemu połączy się ze smacznymi sosami.

Nasiona tej rośliny możemy wykorzystać także do przygotowania śniadaniowych owsianek lub połączyć z jogurtem naturalnym. Prawdziwym hitem są jednak ciasteczka tak zwane amarantuski, których głównym składnikiem są właśnie te nasiona. Znajdź na nie przepis, a zachwycisz się ich smakiem.

zupa z amarantusem.jpg
Fot. Canva/ARTindividual
Włóż liście laurowe do lodówki. Zapomnisz o irytującym problemie
Posyp nią pomidory. Sałatka zyska lepszy smak, a cholesterol pójdzie w dół
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy