Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuję mięso w makaron i podaję na obiad. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 06.02.2025 19:00

Pakuję mięso w makaron i podaję na obiad. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

makaraon faszerowany mięsem
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przygotuj fantastyczne, lecz nietypowe danie. Makaron faszerowany mielonym mięsem to propozycja unikatowa, ale i smaczna. Zrób i przekonaj się, czy było warto zaryzykować. 

Makaron i mielone mięso to nie tylko spaghetti

Kiedy na horyzoncie pojawia się przepis na danie z makaronu, na myśl od razu przychodzą słoneczne Włochy ze swoim klasycznymi pastami. Choć tym razem przedstawiamy potrawę z makaronem w roli głównej, nie ma ona żadnego związku z krajem na południu Europy. Mimo to warto spróbować przygotować ją na obiad, bo z całą pewnością domownicy jeszcze nigdy nie widzieli i nie jedli czegoś tak niezwykłego. 

Makaron zostanie nafaszerowany dobrze doprawionym mięsem, a następnie usmażony. Być może brzmi to, jak szaleństwo, ale smak jest nie do pobicia. Potrzebne składniki oraz przepis umieściliśmy w dalszej części tekstu. 

zagniatanie ciasta.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Posyp nią pomidory. Sałatka zyska lepszy smak, a cholesterol pójdzie w dół

Mięso mielone i kilka składników

Jednym z ważniejszych składników tego obiadu jest niewątpliwie mięso mielone. Aby odpowiednio smakowało, potrzebne są również przyprawy oraz kilka dodatków. Danie składa się jeszcze z makaronu, ale nie będzie to ten, który można kupić w każdym sklepie, tylko ten zrobiony własnoręcznie. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a o tym, jak go przygotować zdradzimy w przepisie. Wszystkie potrzebne produkty wymieniliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa
  • 150 g cukinii
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • ½  + ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 200 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
mięso na makaraonie.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Przepis na faszerowane kluski

Przygotowanie obiadu rozpocznij od wyrobienia ciasta na makaron. Do miski przesiej mąkę i wsyp pół łyżeczki soli. Wlej olej oraz wodę. Wymieszaj składniki, a następnie zagnieć je na jednolite i gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i potnij na równe, szerokie prostokąty.

Do miski przełóż mięso i wsyp posiekany szczypior, natkę pietruszki. Dodaj startą na dużych oczkach cukinię, a całość przypraw pieprzem, solą i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj. 

Na środek każdego prostokąta z ciasta nałóż mięsny farsz. Następnie uformuj z niego coś na kształt pieroga, ale nie zlepiaj ciasta od góry, tworząc charakterystyczną łódkę. 

Zawiniątka ułóż na patelni i zalej wodą. Danie gotuj na małym ogniu przez 15 minut i gotowe. Podawaj na obiad, a na pewno będzie wszystkim smakowało.

Sprawdź także

danie z makaronu.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv