Magda Gessler zdradziła, jak prawidłowo smażyć placki ziemniaczane
Magda Gessler podzieliła się swoim sekretem, dotyczącym przygotowania placków ziemniaczanych. Dzięki niemu wychodzą chrupiące, smaczne i pozbawionej nadmiernej ilości tłuszczu.
Miękkie i utaplane w oleju placki ziemniaczane to koszmar każdego smakosza. Na nic zda się dobrze przygotowana masa ziemniaczana, jeśli podczas smażenia popełnimy jakiekolwiek błędy .
Radziliśmy wam już jakie ziemniaki wybrać , by placki ziemniaczane wyszły chrupiące i zdradzaliśmy, jak najlepiej jest je smażyć. Dziś ujawniamy sekret smażenia placków Magdy Gessler.
Sposób Magdy Gessler na idealne placki ziemniaczane
Trik restauratorki jest bardzo prosty. Do smażenia trzeba jedynie użyć dużej ilości dobrze rozgrzanej oliwy , a gotowe placki odłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Tyle wystarczy.
Dzięki temu zabiegowi placki nie będą ociekały tłuszczem i będą niezwykle chrupiące. Łatwiej również będzie je usmażyć. Chcąc uniknąć nadmiaru tłuszczu w plackach, często ograniczamy jego ilość wykorzystaną w trakcie smażenia. Takie postępowanie zazwyczaj kończy się przywieraniem masy .
Nie pomaga także pośpiech. Wykładanie placków na zimny olej także kończy się trudnościami w ich zdjęciu z patelni, a w konsekwencji placki często nie osiągają pożądanego wyglądu .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sięgnijcie po nasze przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy te z pysznymi kurkami oraz serwowane w wersji na ostro . Druga receptura bogata jest we wskazówki, które pomogą wam idealnie przygotować ziemniaki do smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя artem
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy