Smakosze.pl
pyzy na talerzu

canva/fotek

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

23 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Tradycyjne pyzy ziemniaczane, to proste i sycące danie, które przypadnie do gustu każdemu amatorowi swojskich smaków. Podpowiadamy, jaką odmianę ziemniaków wybrać, by wydobyć z nich maksimum smaku.

Choć przygotowanie pyz nie jest trudne, ich gotowanie zaczyna się już na zakupach. Kluczem do sukcesu, czyli do rozpływających się w ustach, idealnie kulistych klusek, jest użycie odpowiedniej odmiany ziemniaków. Najlepiej sprawdzą się te mączyste, zawierające dużo skrobi.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak rozpoznać ziemniaki dobre do przyrządzenia pyz

W marketach niestety często brak jest informacji o tym, jakie ziemniaki są w ofercie. Do niedawna jeszcze można było założyć, że są to ziemniaki uniwersalne — takie jak Irga czy Irys — z których można przyrządzić kluski, choć nie będą tak dobre, jak te uzyskane z odmian o wyższej zawartości skrobi.

W ostatnim czasie jednak na popularności zaczęły zyskiwać inne odmiany między innymi Lord, który charakteryzuje się dużą zawartością wody. To czyni go ziemniakiem idealnym do przygotowania sałatek czy frytek, lecz nie do placków i klusek.

dynia marynowana

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

CZYTAJ DALEJ

Dlatego też, jeśli nie chcemy ryzykować, że nasze pyzy się rozpadną, warto wybrać się na targowisko. Tam już zazwyczaj sprzedawcy wiedzą, jaki towar oferują i dokładnie go opisują. Gdyby jednak tej informacji brakowało, możemy poprosić o rozcięcie warzywa.

Jeśli po potarciu o siebie połówek na powierzchni szybko wytworzy się biała, lśniąca i lepka piana, możemy być pewni, że ziemniak jest bogaty w skrobię. Sprawdzi się więc doskonale, a zrobione z niego pyzy będą zwarte i nie rozpadną się przy gotowaniu.

Pyzy doskonale pasują jako dodatek do gulaszu. Polecamy spróbować przepisu Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. A jeśli ciekawi was czym różnią się od siebie pyzy i kartacze, ten artykuł przybliży wam kluczowe różnice między tymi potrawami.

pyzy z cebulką

pyzy z cebulką

Źródło zdjęcia: canva/Piotr Krzeslak

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Wielki test wiedzy o polskich ciastach. 5 pytanie jest mocno podchwytliwe

Pytanie 1 z 10

Sernik z charakterystyczną kratką z ciasta na wierzchu nazywa się:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karointhekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

śliwki

Produkty

Dlaczego warto jadać śliwki?

Czytaj więcej >
Jaja na blacie

Produkty

Co oznacza kolor skorupki jajka?

Czytaj więcej >
Kiszona kapusta w misce

Produkty

Jak przygotować kiszoną kapustę na zimę?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto zjeść banana na pusty żołądek?

Czytaj więcej >

Produkty

Czy warto pić mleko "prosto od krowy"?

Czytaj więcej >
Bazylia w słoikach

Produkty

Jak dbać o bazylię ze sklepu?

Czytaj więcej >