Smakosze.pl
Naleśniki na patelni

canva/schankz

Jak usmażyć idealne naleśniki?

11 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki możemy przygotować na wiele sposobów. Dlatego też doskonale sprawdzą się one jako każdy posiłek. Warunek jest jeden — muszą być dobrze przyrządzone. Proces smażenia przebiegnie sprawnie, jeśli z triku stosowanego przez nasze babcie.

Istnieje kilka reguł, które sprawią, że wasze naleśniki zawsze wyjdą. Na ostateczny wygląd i smak potrawy wpływ ma nie tylko odpowiedni dobór proporcji składników w cieście, ale też użyta patelnia. Nie będzie jednak potrzebny sprzęt z wysokiej półki. Wystarczy, że naczynie zostanie dobrze natłuszczone.

Co zrobić, aby naleśniki były usmażone idealnie?

Nasze babcie miały na to jeden sprawdzony sposób. Nacierały patelnię kawałkiem słoniny. Dzięki temu jej powierzchnia była na tyle śliska, że naleśniki nie przywierały. Jeśli chcemy przygotować potrawę bez dodatku mięsa, zawsze możemy wykorzystać olej. Będzie równie skuteczny.

Istotna jest też konstrukcja patelni. Do smażenia naleśników sprawni się taka naprawdę solidna — najlepiej żelazna lub gruba aluminiowa. Wykorzystać możecie oczywiście także tę dedykowaną smażeniu tej potrawy, jeśli ją posiadacie. Ma ona tę zaletę, że łatwo na niej naleśniki obracać.

Zupa mleczna z kluskami

Kultowa zupa mleczna w sam raz na śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Kolejny ważny aspekt smażenia to dobre rozgrzanie naczynia, w którym będziemy smażyć. Jeżeli powierzchnia naszej patelni będzie zbyt chłodna, naleśnik przywrze do niej nawet wtedy, gdy użyjemy odpowiedniej ilości tłuszczu. Tego byśmy nie chcieli, więc warto uzbroić się w cierpliwość przed wylaniem pierwszej porcji ciasta.

Dobrze jest również zachować umiar w nakładaniu ciasta na patelnię. Wystarczy niewielka jego ilość, aby uzyskać zadowalający efekt — na średni naleśnik przeciętnie używa się około 3 łyżek ciasta. Nie przekraczajmy tej ilości, jeśli chcemy, by nasze naleśniki były odpowiednio cienkie i dobrze wysmażone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sprawdźcie nasze pyszne przepisy na naleśniki. W tym artykule znajdziecie recepturę, dzięki której przyrządzicie je, wykorzystując zaledwie jeden składnik. Efekt przerośnie wasze oczekiwania. Tu natomiast zdradzamy jak przygotować słodkie waniliowe naleśniki, które będą lekkie niczym chmurka.

Naleśniki na talerzu

Naleśniki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/rozmarina

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >