Smakosze.pl
placki

canva/YelenaYemchuk

Placki ziemniaczane na ostro

11 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zapraszamy na placki. Ziemniaczane, chrupiące, pyszne. Tym razem będą w wersji na ostro, a więc raczej nie podacie ich z cukrem. Zobaczcie jak najlepiej je przygotować i czym warto doprawić, żeby były smaczne i niepowtarzalne.

Placki ziemniaczane to przysmak prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć. Tym razem skupimy się jednak na dodawanych składnikach. To właśnie one mają największy wpływ na placki, a szczególnie na placki w wersji na ostro.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane na ostro

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

ciasto bez pieczenia

Cudowne ciasto z galaretką i bananami bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Możesz je też zetrzeć w melakserze, ale na większych oczkach. Oprósz je solą, odstaw by puściły sok.

Z ziemniaków odcedź płyn. Dodaj do nich mąkę i jajka, wymieszaj. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do ciasta razem z ostrą, mieloną papryką, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź nieduże porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki ziemniaczane zdejmij z patelni. Połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawaj np. z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Doskonale będą też smakować np. z mięsnym sosem i surówką. Smacznego!

czosnek

czosnek

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >