Placki ziemniaczane na ostro
Zapraszamy na placki. Ziemniaczane, chrupiące, pyszne. Tym razem będą w wersji na ostro, a więc raczej nie podacie ich z cukrem. Zobaczcie jak najlepiej je przygotować i czym warto doprawić, żeby były smaczne i niepowtarzalne.
Placki ziemniaczane to przysmak prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć. Tym razem skupimy się jednak na dodawanych składnikach. To właśnie one mają największy wpływ na placki, a szczególnie na placki w wersji na ostro.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane na ostro
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Możesz je też zetrzeć w melakserze, ale na większych oczkach. Oprósz je solą, odstaw by puściły sok.
Z ziemniaków odcedź płyn. Dodaj do nich mąkę i jajka, wymieszaj. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do ciasta razem z ostrą, mieloną papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź nieduże porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczane zdejmij z patelni. Połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, osącz z nadmiaru tłuszczu.
Placki podawaj np. z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Doskonale będą też smakować np. z mięsnym sosem i surówką. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/5PH
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis