Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane na ostro
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.09.2021 02:00

Placki ziemniaczane na ostro

placki
canva/YelenaYemchuk

Zapraszamy na placki. Ziemniaczane, chrupiące, pyszne. Tym razem będą w wersji na ostro, a więc raczej nie podacie ich z cukrem. Zobaczcie jak najlepiej je przygotować i czym warto doprawić, żeby były smaczne i niepowtarzalne.

Placki ziemniaczane to przysmak prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy obrać i zetrzeć ziemniaki, dodać kilka składników, wymieszać i usmażyć. Tym razem skupimy się jednak na dodawanych składnikach. To właśnie one mają największy wpływ na placki, a szczególnie na placki w wersji na ostro.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane na ostro

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Możesz je też zetrzeć w melakserze, ale na większych oczkach. Oprósz je solą, odstaw by puściły sok.

Z ziemniaków odcedź płyn. Dodaj do nich mąkę i jajka, wymieszaj. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, dodaj do ciasta razem z ostrą, mieloną papryką, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź nieduże porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Placki ziemniaczane zdejmij z patelni. Połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Placki podawaj np. z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Doskonale będą też smakować np. z mięsnym sosem i surówką. Smacznego!

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/5PH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram