Smakosze.pl Przepisy Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz
canva/fotek; TRICOLORS/East News

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz

22 listopada 2022

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są wyśmienite. Ewa Wachowicz, wykorzystując do opanierowania mięsa jajeczny sos i świeże zioło, uzyskuje delikatne i aromatyczne mięso, które spodoba się wszystkim amatorom tradycyjnego polskiego przysmaku. Warto spróbować — przygotowanie jest niezwykle proste.

Przepisy Ewy Wachowicz są niezawodne, a majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są kolejnym znakomitym daniem obiadowym , które warto przygotować przy najbliższej okazji. Dodatki do panierki, stanowiące również marynatę, sprawią, że uzyskamy delikatne i soczyste mięso. Dawno nie jedliście tak pysznego dania.

Przepis na majonezowo-koperkowe kotlety schabowe

Składniki:

  • 500-700 g schabu bez kości

  • 1 duże jajo

  • 20 g majonezu

  • po 1 łyżce rozdrobnionego koperku i natki pietruszki

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić majonezowo-koperkowe kotlety schabowe? Ewa Wachowicz zdradziła przepis

Schab oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Każdy nich rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy solą oraz pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka i łączymy je z majonezem.

Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Mieszamy, po czym w uzyskanej marynacie umieszczamy kotlety. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki. Ocieplamy mięso i obtaczamy je bułce tartej.

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ziemniakami i burakami zasmażanymi . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie pysznej odsłony w piwnej marynacie . Być może skusi was również chrupiąca wersja panierowana w chipsach .

Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe Ewy Wachowicz są pyszne
canva/richardschramm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy