Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe od Ewy Wachowicz
Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są wyśmienite. Ewa Wachowicz, wykorzystując do opanierowania mięsa jajeczny sos i świeże zioło, uzyskuje delikatne i aromatyczne mięso, które spodoba się wszystkim amatorom tradycyjnego polskiego przysmaku. Warto spróbować — przygotowanie jest niezwykle proste.
Przepisy Ewy Wachowicz są niezawodne, a majonezowo-koperkowe kotlety schabowe są kolejnym znakomitym daniem obiadowym , które warto przygotować przy najbliższej okazji. Dodatki do panierki, stanowiące również marynatę, sprawią, że uzyskamy delikatne i soczyste mięso. Dawno nie jedliście tak pysznego dania.
Przepis na majonezowo-koperkowe kotlety schabowe
Składniki:
-
500-700 g schabu bez kości
-
1 duże jajo
-
20 g majonezu
-
po 1 łyżce rozdrobnionego koperku i natki pietruszki
-
bułka tarta
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić majonezowo-koperkowe kotlety schabowe? Ewa Wachowicz zdradziła przepis
Schab oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Każdy nich rozbijamy tłuczkiem, a następnie oprószamy solą oraz pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka i łączymy je z majonezem.
Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Mieszamy, po czym w uzyskanej marynacie umieszczamy kotlety. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki. Ocieplamy mięso i obtaczamy je bułce tartej.
Majonezowo-koperkowe kotlety schabowe smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Podajemy z ziemniakami i burakami zasmażanymi . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne kotlety schabowe. Spróbujcie koniecznie pysznej odsłony w piwnej marynacie . Być może skusi was również chrupiąca wersja panierowana w chipsach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz