Sposoby na przechowywanie mąki i sprawdzenie jej świeżości
Najczęściej używana w polskich domach jest mąka pszenna. Dodajemy jej do wszelkiego rodzaju ciast, naleśników oraz dań typu pierogi. Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może być przeterminowana. Jednak wcale jej czas przydatności do spożycia nie jest tak długi, jakby nam się wydawało.
Mąka - jak długo i w jaki sposób przechowywać
Mąkę możemy przechowywać od 3-8 miesięcy . Każdy z nas pewnie w tym momencie w głowie robi szybkie obliczenia - i tak, na pewno ta z 2019 roku jest już niezdatna do spożycia.
Mąkę powinniśmy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Co ciekawe, mąkę możemy zamrażać, dzięki czemu jej okres przydatności się wydłuży . Zamrożona może być przechowywana nawet przez 2 lata.
Jeśli chcemy przechowywać mąkę w lodówce bądź zamrażalniku, najlepiej schować ją do plastikowego, szczelnego pojemnika. Mąka może spleśnieć, jeśli dostanie się do jej wnętrza wilgoć.
Jak wygląda przeterminowana mąka?
Najlepszym sposobem, by stwierdzić, czy mąkę możemy nadal jeść, jest jej powąchanie. Świeża mąka ma delikatny, neutralny zapach, który nie kojarzy się z niczym szczególnym.
Przeterminowana mąka będzie miała za to ostry, odrzucający zapach jakby była kwaśna bądź stęchła. Różnicę zauważymy także w jej kolorze, zepsuta mąka będzie odbarwiona, a miejscami lekko żółta.
Najbardziej widocznym dowodem zepsucia się mąki będzie widoczna, zielona pleśń na jej powierzchni . W takim wypadku powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić i pod żadnym pozorem nie spożywać.
Jakie mogą być skutki zjedzenia zepsutej mąki?
Zjełczała mąka według naukowych badań nie jest bezpośrednio groźna dla naszego zdrowia. Zjedzenie jej może co najwyżej zakończyć się problemami z żołądkiem, które jednak w końcu mijają. Oczywiście poza rewolucjami żołądkowymi, zepsuta mąka także drastycznie niszczy smak potraw.
Bardziej groźne dla naszego zdrowia jest zjedzenie mąki spleśniałej. Tutaj problemy żołądkowe to jedynie wierzchołek góry lodowej. Zawarte w niej mykotoksynami mogą wywoływać biegunkę oraz wymioty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: technologzywnosciradzi
undefinedundefined