Genialna receptura na soczyste i miękkie w środku mielone
Kotlety mielone, zaraz po schabowych to największy obiadowy klasyk w Polsce. W założeniu wystarczy zmieszać jedynie kilka składników, uformować, usmażyć i gotowe. Jednak po drodze czeka nas nieco trudności, aby wyszły naprawdę doskonałe.
Twarde i suche kotlety będą bardzo niemiłym zaskoczeniem w porze obiadowej. Jednak mało kto wie, czemu takie wychodzą mimo stosowanie sprawdzonego przepisu. Okazuje się, że cała tajemnica tkwi w odpowiednim wyborze mięsa.
Kotlety mielone już zawsze będą wyśmienite
Najważniejsza podczas przygotowywania kotletów mielonych jest odpowiednia jakość mięsa. W marketach dostępne jest gotowe zmielone mięso, które ma bardzo dużą zawartość tłuszczu. Można to poznać po kolorze - jeśli mięso jest bardzo białe, nie kupuj go.
O wiele pewniejszym wyjściem jest zakupienie łopatki lub szynki u rzeźnika i poproszenie go o zmielenie. Wtedy można bez problemu kontrolować proporcje mięsa i tłuszczu, a w dodatku ma się pewność, że zmielone mięso jest najwyższej jakości.
Idealne mięso na mielone powinno mieć widoczne fragmenty tłuszczu, który wytapiając się, sprawi, że potrawa będzie niezwykle soczysta.
Jak smażyć i komponować kotlety mielone?
Pamiętaj, że w czasie smażenia jakiegokolwiek mięsa najważniejsza jest temperatura. Musi być odpowiednio wysoka, aby pory w mięsie zamknęły się i żadne soki nie wyciekną na patelnię.
Warto także i nie wykładać patelni kotletami po brzegi, gdyż ogólna temperatura oleju szybko spadnie i kotlety, zamiast smażyć się, będą dusić. W takiej sytuacji wyjdą mdłe i będą potrzebowały zdecydowanie zbyt wiele czasu na smażenie.
Na smak mielonych wpływają także użyte dodatki. Najważniejsza jest namoczona w mleku bułka, która nada im lekkości i soczystości. Masę na mielone powinniśmy długi i energicznie wyrabiać, aby w środek wtłoczyć jak największą ilość powietrza.
Do masy mięsnej warto dodać także czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Znakomite będą także mielone z dodatkiem musztardy. Podane wskazówki wykorzystajcie koniecznie w swoim domu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchni.wp
undefinedundefined