Kotlety mielone
pxhere / licencja: CC 0

Genialna receptura na soczyste i miękkie w środku mielone

Kotlety mielone tylko z pozoru są prostą potrawą, a przyrządzenie ich w sposób perfekcyjny to nie lada sztuka. Największą bolączką domowych kucharzy są twarde i suche mielone, które trzeba podawać z ogromną ilością mizerii, żeby nadawały się do jedzenia.

Kotlety mielone, zaraz po schabowych to największy obiadowy klasyk w Polsce. W założeniu wystarczy zmieszać jedynie kilka składników, uformować, usmażyć i gotowe. Jednak po drodze czeka nas nieco trudności, aby wyszły naprawdę doskonałe.

Twarde i suche kotlety będą bardzo niemiłym zaskoczeniem w porze obiadowej. Jednak mało kto wie, czemu takie wychodzą mimo stosowanie sprawdzonego przepisu. Okazuje się, że cała tajemnica tkwi w odpowiednim wyborze mięsa.

Kotlety mielone już zawsze będą wyśmienite

Najważniejsza podczas przygotowywania kotletów mielonych jest odpowiednia jakość mięsa. W marketach dostępne jest gotowe zmielone mięso, które ma bardzo dużą zawartość tłuszczu. Można to poznać po kolorze - jeśli mięso jest bardzo białe, nie kupuj go.

O wiele pewniejszym wyjściem jest zakupienie łopatki lub szynki u rzeźnika i poproszenie go o zmielenie. Wtedy można bez problemu kontrolować proporcje mięsa i tłuszczu, a w dodatku ma się pewność, że zmielone mięso jest najwyższej jakości.

Sprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od olejuSprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od olejuCzytaj dalej

Idealne mięso na mielone powinno mieć widoczne fragmenty tłuszczu, który wytapiając się, sprawi, że potrawa będzie niezwykle soczysta.

Jak smażyć i komponować kotlety mielone?

Pamiętaj, że w czasie smażenia jakiegokolwiek mięsa najważniejsza jest temperatura. Musi być odpowiednio wysoka, aby pory w mięsie zamknęły się i żadne soki nie wyciekną na patelnię.

Warto także i nie wykładać patelni kotletami po brzegi, gdyż ogólna temperatura oleju szybko spadnie i kotlety, zamiast smażyć się, będą dusić. W takiej sytuacji wyjdą mdłe i będą potrzebowały zdecydowanie zbyt wiele czasu na smażenie.

Na smak mielonych wpływają także użyte dodatki. Najważniejsza jest namoczona w mleku bułka, która nada im lekkości i soczystości. Masę na mielone powinniśmy długi i energicznie wyrabiać, aby w środek wtłoczyć jak największą ilość powietrza.

Do masy mięsnej warto dodać także czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Znakomite będą także mielone z dodatkiem musztardy. Podane wskazówki wykorzystajcie koniecznie w swoim domu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchni.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł