Smakosze.pl
Kotlety mielone

pxhere / licencja: CC 0

Genialna receptura na soczyste i miękkie w środku mielone

14 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Kotlety mielone tylko z pozoru są prostą potrawą, a przyrządzenie ich w sposób perfekcyjny to nie lada sztuka. Największą bolączką domowych kucharzy są twarde i suche mielone, które trzeba podawać z ogromną ilością mizerii, żeby nadawały się

Kotlety mielone, zaraz po schabowych to największy obiadowy klasyk w Polsce. W założeniu wystarczy zmieszać jedynie kilka składników, uformować, usmażyć i gotowe. Jednak po drodze czeka nas nieco trudności, aby wyszły naprawdę doskonałe.

Twarde i suche kotlety będą bardzo niemiłym zaskoczeniem w porze obiadowej. Jednak mało kto wie, czemu takie wychodzą mimo stosowanie sprawdzonego przepisu. Okazuje się, że cała tajemnica tkwi w odpowiednim wyborze mięsa.

Kotlety mielone już zawsze będą wyśmienite 

Najważniejsza podczas przygotowywania kotletów mielonych jest odpowiednia jakość mięsa. W marketach dostępne jest gotowe zmielone mięso, które ma bardzo dużą zawartość tłuszczu. Można to poznać po kolorze - jeśli mięso jest bardzo białe, nie kupuj go.

O wiele pewniejszym wyjściem jest zakupienie łopatki lub szynki u rzeźnika i poproszenie go o zmielenie. Wtedy można bez problemu kontrolować proporcje mięsa i tłuszczu, a w dodatku ma się pewność, że zmielone mięso jest najwyższej jakości.

Idealne mięso na mielone powinno mieć widoczne fragmenty tłuszczu, który wytapiając się, sprawi, że potrawa będzie niezwykle soczysta.

Jak smażyć i komponować kotlety mielone?

Pamiętaj, że w czasie smażenia jakiegokolwiek mięsa najważniejsza jest temperatura. Musi być odpowiednio wysoka, aby pory w mięsie zamknęły się i żadne soki nie wyciekną na patelnię.

Warto także  i nie wykładać patelni kotletami po brzegi, gdyż ogólna temperatura oleju szybko spadnie i kotlety, zamiast smażyć się, będą dusić. W takiej sytuacji wyjdą mdłe i będą potrzebowały zdecydowanie zbyt wiele czasu na smażenie.

Na smak mielonych wpływają także użyte dodatki. Najważniejsza jest namoczona w mleku bułka, która nada im lekkości i soczystości. Masę na mielone powinniśmy długi i energicznie wyrabiać, aby w środek wtłoczyć jak największą ilość powietrza.

Do masy mięsnej warto dodać także czosnek i drobno pokrojoną cebulkę. Znakomite będą także mielone z dodatkiem musztardy. Podane wskazówki wykorzystajcie koniecznie w swoim domu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchni.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Podobne artykuły

Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >
Ogórki będą rosły fantastycznie

Porady

Piorunująco skuteczny nawóz do ogórków z pokrzywy

Czytaj więcej >
Rosół z curry

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu curry?

Czytaj więcej >