Smakosze.pl
Jabłko

pxhere / licencja: CC 0

Niezwykłe zalety jedzenia codziennie 1 jabłka

14 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Anglicy mawiają "Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" i mają całkowitą rację. My mamy to szczęście, że polskie jabłka są najpyszniejsze na świecie, więc jedzenie ich to czysta przyjemność, a nie obowiązek. Tak niewielka dzienna

Nie ma znaczenia, jakie jabłko smakuje ci najbardziej, dziś w sklepach półki uginają się wręcz od nadmiaru tych pyszności. Wybierz ulubiony rodzaj i codziennie jedz dokładnie jedno, a już po kilku dniach zaczniesz obserwować niezwykłe zmiany.

Jabłko codziennie i znika wstydliwy problem 

Jabłka są bogate w błonnik, w którego skład wchodzą pektyny wspomagające prace jelit. Spożywanie regularnie jabłek sprawia, że jelita oczyszczają się w naturalny i niegwałtowny sposób. Już po niedługim czasie pomogą usunąć problem zaparć.

Niezwykłe, ale przy okazji regularnie jedzone jabłka potrafią zahamować rozwój bądź całkowicie powstrzymać powstawanie jeszcze bardziej kłopotliwej dolegliwością, jaką są hemoroidy. Polifenole zawarte w jabłkach chronią także przed zapaleniem jelit. 

Wyczuwalna zmiana 

Wiele osób boryka się z problemem nieświeżego oddechu i tu także pomocne może okazać się zwyczajne jabłko, które nie bez powodu nazywane jest naturalną szczoteczką do zębów.

Gryzienie jabłka pozwala usunąć osad nazębny oraz pobudzić produkcję śliny, która tworzy naturalną barierę dla bakterii oraz podrażnień. Zęby dzięki jedzeniu jabłek wzmacniają się i stają się widocznie silniejsze i zdrowsze.

Przyjemnym skutkiem ubocznym jedzenie jabłek może być pozbycie się zbędnych kilogramów. Jabłka mają mniej niż 50 kcal na 100 gram owoców, a już jedna sztuka może nas nasycić bardziej niż kaloryczne przekąski. Posiadają także związki, które przyśpieszają przemianę materii. 

Naturalna ochrona 

Badania naukowe udowodniły, że triterpenoidy, czyli związki występujące w skórce jabłek, skutecznie hamują rozwój komórek rakowych. Jedzenie jabłek może być więc sprawnych orężem w nierównej walce z tą chorobą. Właściwości hamujące dotyczyły raka piersi, wątroby i jelita.

Jabłka mają także zdolność ochrony najważniejszego organu, czyli serca. Błonnik w nich zawarty zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu, co tym samym blokuje rozwój miażdżycy oraz powstawania zatorów. Naukowcy z University of Oxford twierdzą, że jedzenie jabłek może być równie skutecznie, co branie leków, nie powodując tym samym skutków ubocznych. 

Pamiętaj, że powyższy artykuł nie jest poradą medyczną i jako taki nie powinien być traktowany. Wszelkie wątpliwości wobec stanu zdrowia najlepiej rozwiać podczas wizyty u specjalisty.

Jeśli ciekawi cię więcej informacji ze świata naturalnych dobroci, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten artykuł

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.info

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >