Smakosze.pl Przepisy Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie
canva/ponce_photography z Pixabay, TRICOLORS/East News

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

4 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sernik według przepisu Roberta Makłowicza jest jeszcze bardziej puszysty i wilgotny. Makłowicz do masy serowej dodaje ugotowane ziemniaki, dzięki którym ciasto smakuje wyśmienicie. Sernik ma waniliowo- cytrynową nutę i dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik przepisu Roberta Makłowicza jest ciastem, które zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę. Sernik jest wyrośnięty, puszysty i przepyszny, smakuje rewelacyjnie do kawy lub herbaty. Upiecz je również na spotkanie z przyjaciółmi, a każdy będzie prosił o przepis.

Sernik możesz upiec bez spodu, możesz również przygotować szybki podpiek z herbatników i masła. Spód jest kruchy, słodki i świetnie łączy się z masą serową. Sernik podaj z polewą czekoladową lub musem/ konfiturą owocową. Tak podany zniknie jeszcze tego samego dnia.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika i studź w ten sposób ciasto przez około 30 minut, następnie przełóż je na kuchenny blat i odstaw do całkowitego ostudzenia. Sernik jest delikatnym ciastem, dlatego też nie wyjmuj go od razu z piekarnika.

Przepis na sernik według Roberta Makłowicza

Składniki na spód z herbatników:

  • 300 g herbatników

  • 180 g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego

  • 2 łyżki ugotowanych, zgniecionych ziemniaków

  • 4 białka kurze

  • 8 żółtek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • szklanka cukru

  • skórka tarta z cytryny

  • 2 łyżki mąki krupczatki

Jak zrobić sernik według przepisu Roberta Makłowicza?

Masło rozpuść w rondelku, herbatniki pokrusz, przełóż do blendera kielichowego, miksuj, aż powstanie piasek, następnie dodaj masło, wymieszaj. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia, piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotuj masę serową: żółtka wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i rozgniecionymi ziemniakami, następnie dodawaj stopniowo ser i mąkę, miksuj, aż powstanie gładka masa.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Masę serową przełóż na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut, do suchego patyczka.

Sernik po ostudzeniu polej domową polewą czekoladową lub podaj z musem lub konfiturą truskawkową , wiśniową, malinową, smacznego.

Sernik
canva/CGissemann

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia/02.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy