Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Makłowicz pokazał młodym, gdzie ich miejsce. Kultura bez trudu wygrała z cwaniactwem
screen z filmu na kanale YouTube WOJEK ; screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Po Pandemii

Makłowicz pokazał młodym, gdzie ich miejsce. Kultura bez trudu wygrała z cwaniactwem

17 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Robert Makłowicz po raz kolejny pokazał klasę. Młodzi twórcy powinny się od niego uczyć zasad kultury. Przepaść pokoleniową widać doskonale na przykładzie jedzenia słynnych kiszonych śledzi. W tej kwestii obecne pokolenie nie dorasta Panu Robertowi do pięt.

Kiszone śledzie to nie przelewki

Kiszone śledzie bałtyckie to tradycyjna potrawa szwedzka. Słynie ona z bardzo intensywnego, przez większość uważanego za ohydny, zapachu. Nic więc dziwnego, że w internecie popularne są wyzwania, polegające na zjedzeniu zabójczych rybek.

Robert Makłowicz do zjedzenia tego specyficznego dania podchodzi z należytym szacunkiem. Nic wiec dziwnego, ze i rezultat jest zupełnie inne, niż u młodszej konkurencji. Jak należy jeść kiszone śledzie oraz z czym najlepiej je podawać? Szczegółów dowiecie się z poniższego tekstu.

Całe życie źle używałeś tarki. Ten patent to złoto, jeszcze nam podziękujesz

Młody youtuber poległ w walce z kiszonymi śledziami

Youtuber znany jako WOJEK, nagrał ostatnio film dotyczący jedzenia kiszonych śledzi . Założył się ze swoim znajomym, że uda mu się pochłonąć całą puszkę tego frykasu . Zwycięzca zakładu miał odejść bogatszy o 2 tysiące złotych . Okazało się jednak, że nie byłyby to łatwe pieniądze .

WOJEK do jedzenia kiszonych śledzi solidnie się przygotował . Założył kombinezon malarski oraz lateksowe rękawiczki. Dodatkowo zaopatrzył się w gotowanego ziemniaka, chleb oraz czerwoną cebulę, z którymi ponoć ryby te powinno się podawać . Nadszedł czas na otwarcie puszki i uroczystą konsumpcję .

Po naruszeniu wieczka, z puszki wystrzelił śmierdzący płyn . Po chwili i WOJEK i jego kompan poczuli w nozdrzach świdrujący zapach .

Ja nie wiem, czy mój operator to dzisiaj wytrzyma

-powiedział youtuber, walcząc z odruchem wymiotnym.

Słowo się jednak rzekło i śledzia należało zjeść .

Pierwszy kawałek, w bólach, ale jakoś poszedł . Z następnymi jednak nie było tak łatwo. Nie pomogło nawet zrobienie kanapki ze śledziem z dodatkiem cebuli, śmietany i ziemniaka . Wszystko po kolei lądowało wyplute pod stopami .

Smak w ustach i zapach w ustach, który się potem unosi…no nie mogę tego tutaj powiedzieć

-przeżywał youtuber.

Kiszone śledzie zupełnie mu nie podpasowały . Co się jednak dziwić, skoro puszka była nieodpowiednio przechowywana, a dodatki dobrane naprędce w pobliskiej Żabce ? Na takie traktowanie nie zasługuje żaden kulinarny specjał .

Zakład finalnie nie doszedł do skutku . Druga strona nie odebrała telefonu, by go przypieczętować . Z naszego punktu widzenia całe przedstawienie było jedną wielką porażką . Jeśli chce się do czegoś podejść, należy najpierw zapoznać się z tematem .

Robert Makłowicz pokazał, jak powinno się jeść kiszone śledzie

Robert Makłowicz rzecz jasna nie brał udziału w żadnym szczeniackim wyzwaniu . Kiszone śledzie degustował podczas wizyty w Szwecji . Zrobił to jak należy, w renomowanej restauracji. Jego przygoda z tymi rybami wyglądała zgoła inaczej, niże w przypadku WOJKA .

Makłowicz zaznaczył, że puszka ze śledziami musi być przed otwarciem trzymana w lodówce . Dzięki temu zapach jest mniej rażący, a zalewa nie strzela dookoła . Inna taktyka nie miałaby zresztą racji bytu w eleganckim lokalu . Faktycznie, nikt nie odwracał się z niesmakiem od źródła intensywnego zapachu .

Śledzie Makłowicza zostały podane na chrupkim pieczywie . Na kromkach obecne były także rozmaite dodatki, jak cebula, ziemniak, a nawet kawior . Do tego wszystkiego dołożono niewielki jedynie kawałek kiszonego śledzia . Jak smakowały one znamienitemu degustatorowi?

Makłowicz był zachwycony smakiem kiszonych śledzi . W te pędy podzielił się swoimi wrażeniami z ludźmi po drugiej stronie ekranu.

To jest bardzo intensywny smak

-relacjonował Makłowicz.

To ma lekki posmak przejrzałego sera cammembert, który leżał na piecu przez miesiąc

-kontynuował.

Po chwili jednak pochwalił doskonały balans przekąski i zachwycony zwrócił się do goszczącego go szefa kuchni .

To jest fantastyczne

-podsumował zadowolony.

Jak widać, każde jedzenie wymaga odpowiedniego podejścia . Pomijamy fakt, że marnowanie żywności i wypluwanie jej pod nogi jest przejawem absolutnego braku kultury . Młodsze pokolenie może się od Makłowicza jeszcze wiele nauczyć . Z takiego autorytetu warto brać przykład . Youtuber rozegrał równie rozpaczliwą walkę z pikantnym burgerem . Sałatka autorstwa Makłowicza może smakować wybornie, ale kosztuje krocie .

kiszone śledzie.png
Canva / NiklasEmmoth

Źródło: YouTube WOJEK, YouTube Kuchnia Po Pandemii

Zapomnij o kurczaku i wołowinie. Na Śląsku rosół robi się z innego mięsa, jego zalety powalają
Dzięki nim wszystkie dania są zdrowsze, dietetyk wskazał 3 składniki. Pasują do wszystkiego
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy