Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Całe życie źle używałeś tarki. Ten patent to złoto, jeszcze nam podziękujesz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.06.2023 13:18

Całe życie źle używałeś tarki. Ten patent to złoto, jeszcze nam podziękujesz

tarcie sera
Canva/Syda Productions

Chyba każdy z nas ma w swojej kuchni tarkę. Używajmy jej do ścierania warzyw czy sera. Jednak okazuje się, że tego niewielkiego sprzętu kuchennego używamy źle. Co robimy nie tak? I jak prawidłowo używać tarki w kuchni? Wyjaśniamy w naszym tekście.

Tarka do sera- w jaki sposób jej używać?

Tarka do sera przydaje się w kuchni. Dzięki niej przygotowanie tartego sera do różnych potraw, staje się proste. Jednak czy na pewno prawidłowo korzystasz z tarki? Wiele osób nieświadomie w zły sposób używa tego kuchennego sprzętu. Traci na tym ser, który ścieramy i po prostu się marnuje. 

YouTuber z kanału Smart Fox radzi, w jaki sposób wykorzystać tarkę, by spełniła właściwie swoje zadanie w kuchni. Zwykle, gdy ścieramy ser lub inny produkt, to trzymamy tarkę nad miseczką i ścieramy. W taki sposób ser wpada do miski, ale może też odpada od niej. Warto w inny sposób ułożyć tarkę, by ją prawidłowo wykorzystać. 

Kupując mięso mielone zawsze zwracaj uwagę na ten dopisek. Unikniesz rozczarowania

W ten sposób trzymaj tarkę- będzie lepiej i łatwiej

Tarkę należy położyć na stole i ścierać np. ser. Będzie on wpadał do tarki. W ten sposób lepiej trzyma się tarkę, która nie chwieje się na boki. Gdy skończymy tarcie, to cały ser znajdzie się wewnątrz tarki. Teraz wystarczy go wsypać do miski lub innego naczynia.

Zaprezentowany sposób ułatwi nam życie w kuchni. Tarcie sera lub innego produktu stanie się dużo prostsze i efektywniejsze. Produkt nie zmarnuje się, tylko trafi wprost do tarki, a potem do innego naczynie. YouTuber podzielił się też z internautami pewną sztuczką. Na czym ona polega?

Sztuczka z tarką- na czym polega?

Zanim użyjemy tarki, warto natrzeć ją olejem słonecznikowym. Ten trik spowoduje, że produkt, który ścieramy nie będzie się przyklejał na zewnątrz tarki. Wpadnie on wprost na dno. Dzięki temu patentowi- otwory tarki nie zatykają się tak szybko i można ścierać produkt o wiele dłużej niż zwykle. 

Triki z internetu mogą okazać się skuteczne i pomocne podczas kuchennych przygotowań. Dzięki nim przygotowywanie potraw przebiegnie dużo szybciej i w bardziej efektywny sposób. Korzystacie z porad YouTuberów? Może macie jakieś własne patenty na używanie tarki w kuchni? Pisaliśmy o przepisie na placki ziemniaczane. Podawaliśmy też przepis na pyszne kotlety z serem. 

 

tarcie sera
Canva/snowflock

Źródło: YouTube/@smartfoxofficial