Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Makłowicz robi frytki inaczej niż wszyscy. Ten składnik może zaskoczyć
facebook.com/robertmaklowiczofficial; Canva

Makłowicz robi frytki inaczej niż wszyscy. Ten składnik może zaskoczyć

22 stycznia 2024

Przywykliśmy do dziwnych dodatków do frytek. Występują w towarzystwie kimchi, pod pierzyną z ragu albo, o zgrozo, z majonezem. Ale produkt, którego używa Robert Makłowicz w trakcie przygotowania tego dania wciąż może zaskakiwać.

Francuskie frytki

Choć w polskich domach frytki przygotowuje się od dziesiątek lat, przekąska ta – sama lub jako dodatek do innych dań – nie traci na popularności. Więcej, popularność zyskują nieznane wcześniej warianty. Na ich czele są frytki belgijskie – grubsze, bardziej chrupiące i miękkie w środku.

Takie frytki nadają się lepiej na samodzielną przekąskę, gdyż są złociste i bardziej apetyczne . Dzięki większej powierzchni lepiej też trzyma się na nich sos. Jak jednak osiągnąć takie doskonałe ziemniaki?

Frytki

Taką sałatkę zrobiłam z okazji Dnia Dziadka. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa

Złociste frytki Makłowicza

Z pomocą przychodzi król polskiej sceny kulinarnej Robert Makłowicz. Wyjaśnia on, że szkopuł tkwi zarówno w wyborze produktu, jak i przygotowaniu go. Zaczyna się już przy kupowaniu ziemniaków.

Na frytki najlepiej wybrać ziemniaki typu C , opisywane też często w sklepach jako mączyste. Odmian takich ziemniaków jest wiele. Należą do nich najczęstsze pokusa, boryna, lady claire czy jutrzenka . Ziemniaki takie są najmniej mokre i zawierają najwięcej skrobi, świetnie wychodzą z nich więc kluski, chipsy i właśnie frytki.

Dwukrotne smażenie i cukier

Ziemniaki takie kroimy w grube słupki i smażymy dwa razy, ale najpierw namaczamy w posłodzonej wodzie . Na całą miskę zimnej wody, którą zalewamy frytki, wystarczy łyżka tego dodatku. Cukier osadzi się na ziemniakach i podczas smażenia wytworzy skorupkę, która będzie barierą dla tłuszczu. To dzięki niej ziemniaki będą chrupiące i złociste.

Po kwadransie namaczania osuszamy ziemniaki ręcznikiem papierowym i wrzucamy na olej rozgrzany do ok. 150 stopni . W tej temperaturze ziemniaki mają się smażyć przez kilka minut, aż pojawi się wyraźna skorupka. Nie mają się one jednak rumienić. Wyjmujemy je z oleju i osuszamy na ręczniku papierowym .

Tymczasem rozgrzewamy tłuszcz do ok. 180 stopni . Umieszczamy tam ponownie frytki. Teraz mają się już tylko zrumienić. Dzięki temu dwustopniowemu procesowi i dodatkowi cukru w wodnej kąpieli otrzymamy idealne frytki belgijskie. Znowu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i serwujemy.

Wypróbuj też przepisy na karkówkę według Tomasza Strzelczyka i borówkową tartę bez pieczenia .

frytki z ketchupem

Nie ma szybszego sposobu na sos czosnkowy. Smakuje lepiej niż z restauracji
Do surówki z marchewki dodaję specjalny składnik. Mąż pukał się w głowę, teraz zajada, aż mu się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy