Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął kawał karkówki i przygotował prawdziwe cudo. Taki obiad starcza nawet na kilka dni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.01.2024 19:03

Strzelczyk wziął kawał karkówki i przygotował prawdziwe cudo. Taki obiad starcza nawet na kilka dni

karkówka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Karkówka często gości na naszych stołach. Jednak jak ją zrobić, by zachwycała delikatnością i soczystością? Warto mięso zrobić tak, jak Tomasz Strzelczyk. Taki wyborny obiad starczy nawet na kilka dni.

Karkówka od Strzelczyka zachwyca delikatnością

Karkówka to mięso, które chętnie przyrządzamy na obiad. Niestety zdarza się, że wychodzi nie tak delikatna i mięciutka, jakbyśmy tego chcieli. Jednak tu z pomocą przychodzi nam Tomasz Strzelczyk i jego przepis na to wyśmienite mięso. Popularny kucharz karkówkę dusi z ziemniakami.

Do tego boczek, przyprawy i apetyczny obiad mamy gotowy. Przyrządzanie tego dania przez Tomasza Strzelczyka możemy zobaczyć na YouTube popularnego kucharza. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. Zróbcie karkówkę jak kucharz i cieszcie się delikatnym smakiem tego mięsa. 

karkówka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
To ciasto zrobisz w 5 minut. Wystarczy pokroić pomarańcze, zalać tą masą i wstawić do piekarnika

Jak zrobić karkówkę z ziemniakami od Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 ½ kg karkówki
  • 800 g ziemniaków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 4 cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki majeranku
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznijcie od pokrojenia boczku w plastry i ułożenia ich w żeliwnym garnku. Dołóżcie odciśniętą kapustę kiszoną i część pokrojonej cebuli. Dosypcie przyprawy i ułóżcie pokrojoną karkówkę. Niczym jej nie doprawiajcie. Teraz znów warstwa cebuli, a po bokach poukładaj ziemniaki w całości.

Teraz robimy aromatyczną zalewę, więc do naczynia wlewamy passatę pomidorową, wsypujemy sól, paprykę, majeranek, dokładamy ostrą musztardę, pieprz, płatki chili i wcieramy 4 ząbki czosnku. Dosypujemy pół łyżki cukru i dokładnie mieszamy składniki. Następnie zalewamy mięso w garnku. 

Jednogarnkowe danie smakuje i syci

Piekarnik nastawiamy na 185 stopni i karkówkę pieczemy 2 godziny. Po upływie tego czasu mięso zachwyca soczystością i delikatnością. Wyrazista w smaku zalewa nadaje temu daniu dość pikantnego smaku i sprawi, że świetnie rozgrzewa. Ta jednogarnkowa potrawa jest doskonała na chodne dni i bardzo pożywna.

Taki obiad zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Wyśmienitą karkówkę zrobicie teraz w prosty sposób. Efekt wart jest czekania, bo tak delikatnego mięsa dawno nie jedliście. Tomasz Strzelczyk ma na karkówkę sposób, z którego warto skorzystać. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wyjątkowo soczyste mielone.  Podawaliśmy też przepis na pyszne placki z jabłkami i bananami. 

karkówka
YouTube/@ODDASZFARTUCHA