Zetrzyj na tarce, ułóż na cieście i zawiń. To mój ulubiony przepis na paszteciki
Paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk to poezja smaku. Recepturę popularnej blogerki powinien poznać każdy smakosz. Danie przygotowuje się szybko i jeszcze prędzej paszteciki znikają z talerzy.
Paszteciki z pieczarkami, czyli hit od Ani Zyśk
Marzą Ci się pyszne paszteciki? To danie potrafi nieźle zawrócić w głowie. Jednak myśl, że przygotowanie pasztecików zabiera dużo czasu, sprawia, że rezygnujesz z niego w kuchni. Pora to zmienić. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie, nie ma sobie równych.
Paszteciki z pieczarkami są pełne smaku i proste w przygotowaniu. Dzięki wskazówkom blogerki zrobienie tego dania to dosłownie bułka z masłem. Wystarczy zetrzeć pieczarki, ułożyć je na cieście. Przyda się też nić do pokrojenia go na małe bułeczki. Potem 30 minut w piekarniku i gotowe! Poniżej prezentujemy przepis Ani Zyśk na paszteciki z pieczarkami.
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosiePaszteciki z pieczarkami, czyli prosto i pysznie
Ania Zyśk słynie z pomysłów na pyszne dania. Z ich przygotowanie poradzi sobie każdy. Tak też właśnie jest z przepisem na paszteciki z pieczarkami. Farsz z dodatkiem startego żółtego sera i sosu sojowego wychodzi, że palce lizać. Natomiast ciasto przyrządza się z kilku składników. Są one gwarancją doskonałego smaku.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 6 g soli
- szczypta cukru
- 7 g drożdży suszonych
- 230 ml mleka
- 40 g masła
- jajko do posmarowania ciasta
- mak do posypania
Składniki na nadzienie:
- 5 g masła
- 100 g cebuli
- 500 g pieczarek
- sól
- pieprz
- 20 g sosu sojowego ( można go zastąpić maggi lub wsypać więcej przypraw)
- natka pietruszki
- 100 g sera żółtego
Jak zrobić paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Do misy przełóż mąkę, sól, drożdże, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj mikserem 10 minut i zostaw go do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle podsmaż warzywa, wsyp sól, pieprz i wlej sos sojowy. Podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Pieczarki wystudź i wymieszaj je z tartym żółtym serem.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Pieczarki rozprowadź na cieście równą warstwą. Wszystko zwiń rulon, a ciasto przy pomocy nici pokrój na małe bułeczki.
Krok 4. Paszteciki ułóż w naczyniu żaroodpornym i odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
Krok 5. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut, grzanie góra-dół. Smacznego!