Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce, ułóż na cieście i zawiń. To mój ulubiony przepis na paszteciki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.11.2024 20:16

Zetrzyj na tarce, ułóż na cieście i zawiń. To mój ulubiony przepis na paszteciki

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk to poezja smaku. Recepturę popularnej blogerki powinien poznać każdy smakosz. Danie przygotowuje się szybko i jeszcze prędzej paszteciki znikają z talerzy. 

Paszteciki z pieczarkami, czyli hit od Ani Zyśk

Marzą Ci się pyszne paszteciki? To danie potrafi nieźle zawrócić w głowie. Jednak myśl, że przygotowanie pasztecików zabiera dużo czasu, sprawia, że rezygnujesz z niego w kuchni. Pora to zmienić. Przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie, nie ma sobie równych.

Paszteciki z pieczarkami są pełne smaku i proste w przygotowaniu. Dzięki wskazówkom blogerki zrobienie tego dania to dosłownie bułka z masłem. Wystarczy zetrzeć pieczarki, ułożyć je na cieście. Przyda się też nić do pokrojenia go na małe bułeczki. Potem 30 minut w piekarniku i gotowe! Poniżej prezentujemy przepis Ani Zyśk na paszteciki z pieczarkami.

Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie

Paszteciki z pieczarkami, czyli prosto i pysznie

Ania Zyśk słynie z pomysłów na pyszne dania. Z ich przygotowanie poradzi sobie każdy. Tak też właśnie jest z przepisem na paszteciki z pieczarkami. Farsz z dodatkiem startego żółtego sera i sosu sojowego wychodzi, że palce lizać. Natomiast ciasto przyrządza się z kilku składników. Są one gwarancją doskonałego smaku.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 g soli
  • szczypta cukru
  • 7 g drożdży suszonych
  • 230 ml mleka
  • 40 g masła
  • jajko do posmarowania ciasta
  • mak do posypania

Składniki na nadzienie:

  • 5 g masła
  • 100 g cebuli
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 20 g sosu sojowego ( można go zastąpić maggi lub wsypać więcej przypraw)
  • natka pietruszki
  • 100 g sera żółtego

Jak zrobić paszteciki z pieczarkami z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Do misy przełóż mąkę, sól, drożdże, rozpuszczone masło i ciepłe mleko. Ciasto wyrabiaj mikserem 10 minut i zostaw go do wyrośnięcia na godzinę.

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Krok 2. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle podsmaż warzywa, wsyp sól, pieprz i wlej sos sojowy. Podsmażaj, aż z pieczarek odparuje woda. Pieczarki wystudź i wymieszaj je z tartym żółtym serem.

paszteciki

Krok 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Pieczarki rozprowadź na cieście równą warstwą. Wszystko zwiń rulon, a ciasto przy pomocy nici pokrój na małe bułeczki.

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Krok 4. Paszteciki ułóż w naczyniu żaroodpornym i odstaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. 

paszteciki
Fot. Ania Zyśk

Krok 5. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut, grzanie góra-dół. Smacznego!

paszteciki
Fot. Ania Zyśk
Tagi: Kapusta Ciasto