Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Na liście składników - ziemniaki
Sernik według receptury Roberta Makłowicza jest prosty w przygotowaniu i pięknie rośnie podczas pieczenia. Ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Pan Robert do sera dodaje ugotowane ziemniaki. Dzięki nim kultowe ciasto jest wilgotne i smakuje obłędnie.
Żadne sery z wiaderka. Najlepszy sernik zrobisz z półtłustego twarogu
Robert Makłowicz przygotowuje masę na sernik według tradycyjnej receptury. Zamiast popularnego serka na sernik, wykorzystuje naturalny twaróg. Do sernika najlepiej sprawdzi się półtłusty, biały ser. Z chudego twarożku ciasto wyjdzie suche.
Sekretnym składnikiem sernika od Roberta Makłowicza są ziemniaki. Do masy twarogowej dodaj 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych warzyw. To sprawdzony sposób na niezwykle wilgotny sernik, który na dłużej zachowuje swoją świeżość.
Sernik po upieczeniu ostudź przy lekko uchylonych drzwiach, żeby nie popękał. Podaj z cukrem pudrem, polewą czekoladową lub z ulubionymi dodatkami. Pan Robert Makłowicz sernik podaje z musem wiśniowym.
Puszysty i wilgotny sernik według przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 300 g cukru pudru
- 1,5 łyżki ugotowanych i zgniecionych ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 żółtek
- 4 białka
- opakowanie cukru z wanilią
- szczypta soli
- skórka tarta z cytryny
Jak zrobić puszysty i wilgotny sernik? Efekt zachwyci każdego łasucha
Żółtka przełóż do miski. Dodaj cukier puder, cukier z wanilią i ziemniaki i miksuj kilka minut. Dodaj zmielony ser i mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj również skórkę tartą z cytryny.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy i delikatnie połącz wszystkie składniki. Masę przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około godzinę, do suchego patyczka.
Pomysł na równie pyszny deser? Szarlotka z musem jabłkowym oraz napoleonkę na cieście francuskim . Ciasta są proste w przygotowaniu i każdy zje je ze smakiem.