Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepie
Biała kapusta na gołąbki to przeszłość. Ceniony Robert Makłowicz zdradził swój sposób, a kapusta, w którą zawija gołąbki zaskoczy każdego. Z tym warzywem danie nabiera zupełnie innego smaku, dlatego poznaj przepis kucharza, a gołąbków już nigdy nie przygotujesz inaczej.
Robert Makłowicz radzi w sprawie gołąbków
Gołąbki to znane wszystkim danie polskiej kuchni. Mięso z dodatkami zwinięte w liście kapusty i podane z sosem pomidorowym cały czas podbija gusta Polaków. Wydaje się, że w tym klasycznym daniu nic już nie można ulepszyć, a na pewno wypłynąć na i tak już doskonały smak.
Innego zdania jest jednak ceniony kucharz i dziennikarz - Robert Makłowicz . W przepisie, którym podzielił się na YouTubie, gołąbki przygotowuje zupełnie inaczej. Różnica wynika z użycia jednego składnika, który dla wielu będzie sporym zaskoczeniem.
Zupełnie inna kapusta na gołąbki
W autorskim przepisie Makłowicza okazało się, że kucharz zmiany dokonał w wyborze kapusty. Ta użyta do gołąbków zazwyczaj jest biała i sparzona we wrzątku. Kucharz zdradził, że on farsz zawija w kapustę kiszoną. I nie chodzi tutaj o tę początkową, bo zawinięcie w nią, jest niemożliwe, ale o ukiszoną główkę kapusty. Z nią całe danie nabierze wyjątkowego i zupełnie innego smaku. Czytaj dalej, a poznasz nie przepis, ale też wszystkie niezbędne składniki.
Składniki:
- 1 główka kiszonej kapusty
- ½ kg mielonego mięsa
- 80 g wędzonego boczku
- 250 g ryżu
- 2 cebule
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- pieprz
- sól
- bulion
Przepis na gołąbki według Roberta Makłowicza
Boczek pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż go na suchej patelni. Cebule również drobno posiekaj i dodaj je do boczku. Składniki smaż, do momentu zeszklenia cebuli i zarumieniania boczku. Ryż ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
Do dużej miski przełóż mięso, ryż i podsmażone składniki. Całość dopraw mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Liście kapusty sparz we wrzątku, a w razie potrzeby odetnij je twarde fragmenty.
W każdy liść nałóż farsz i zawiń go. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej je bulionem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a gdy nabierze temperatury, wsadź naczynie. Gołąbki piecz przez 3 godziny, a następnie podawaj na obiad.