Smakosze.pl Przepisy Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepie
Fot. Canva/LauriPatterson, Instagram/robertmaklowicz_official

Makłowicz zawija gołąbki w kapustę, o jakiej nikt by nie pomyślał. Ciężko ją nawet znaleźć w sklepie

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Biała kapusta na gołąbki to przeszłość. Ceniony Robert Makłowicz zdradził swój sposób, a kapusta, w którą zawija gołąbki zaskoczy każdego. Z tym warzywem danie nabiera zupełnie innego smaku, dlatego poznaj przepis kucharza, a gołąbków już nigdy nie przygotujesz inaczej.

Robert Makłowicz radzi w sprawie gołąbków

Gołąbki to znane wszystkim danie polskiej kuchni. Mięso z dodatkami zwinięte w liście kapusty i podane z sosem pomidorowym cały czas podbija gusta Polaków. Wydaje się, że w tym klasycznym daniu nic już nie można ulepszyć, a na pewno wypłynąć na i tak już doskonały smak.

Innego zdania jest jednak ceniony kucharz i dziennikarz - Robert Makłowicz . W przepisie, którym podzielił się na YouTubie, gołąbki przygotowuje zupełnie inaczej. Różnica wynika z użycia jednego składnika, który dla wielu będzie sporym zaskoczeniem.

kapusta.jpg
Fot. Canva/fpwing
Przekrój cytrynę i włóż do zmywarki. Efekt odczujesz natychmiast

Zupełnie inna kapusta na gołąbki

W autorskim przepisie Makłowicza okazało się, że kucharz zmiany dokonał w wyborze kapusty. Ta użyta do gołąbków zazwyczaj jest biała i sparzona we wrzątku. Kucharz zdradził, że on farsz zawija w kapustę kiszoną. I nie chodzi tutaj o tę początkową, bo zawinięcie w nią, jest niemożliwe, ale o ukiszoną główkę kapusty. Z nią całe danie nabierze wyjątkowego i zupełnie innego smaku. Czytaj dalej, a poznasz nie przepis, ale też wszystkie niezbędne składniki.

Składniki:

  • 1 główka kiszonej kapusty
  • ½ kg mielonego mięsa
  • 80 g wędzonego boczku
  • 250 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • pieprz
  • sól
  • bulion

Przepis na gołąbki według Roberta Makłowicza

Boczek pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż go na suchej patelni. Cebule również drobno posiekaj i dodaj je do boczku. Składniki smaż, do momentu zeszklenia cebuli i zarumieniania boczku. Ryż ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Do dużej miski przełóż mięso, ryż i podsmażone składniki. Całość dopraw mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Liście kapusty sparz we wrzątku, a w razie potrzeby odetnij je twarde fragmenty.

W każdy liść nałóż farsz i zawiń go. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej je bulionem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a gdy nabierze temperatury, wsadź naczynie. Gołąbki piecz przez 3 godziny, a następnie podawaj na obiad.

piecozne gołabki.jpg
Fot. Canva/IriGri8
Zrobiłem na próbę kluski na parze z przepisu Heni. W życiu lepszych nie jadłem
Polacy chętnie na nich smażą, a eksperci załamują ręce. Najgorszy możliwy wybór
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy