Maksimum smaku i minimum wysiłku. Bajeczne ciasto bez pieczenia 3 bit - ideał na weekend
Ciasto bez pieczenia 3 Bit jest prostym i smacznym deserem inspirowanym popularnym batonem. Pyszne połączenie karmelu, herbatnika i śmietanki spodoba się nawet najbardziej wybrednym gościom, przyjemnie urozmaicając weekendowe spotkania. Spróbujecie?
Ciasta bez pieczenia są świetną alternatywą klasycznych deserów dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika. Część receptur na te rarytasy jest też okazją do podjęcia wyzwania i odtworzenia w domowych warunkach smaku dobrze znanych sklepowych batoników czy wafelków. Do tej grupy z zalicza się deser 3 Bit, który pięknej się prezentuje — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody.
Przepis na znakomite ciasto bez pieczenia 3 Bit.
Do przyrządzenia deseru przyda się forma o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożona papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Niezbędne będą także wymienione niżej produkty.
Składniki:
-
ulubione herbatniki maślane
-
150 g miękkiego masła
-
400 ml śmietanki 30%
-
800 ml mleka
-
2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
-
1 puszka masy kajmakowej
-
30 ml wody
-
8 g żelatyny
-
50 g mlecznej czekolady
-
10 g cukru pudru
Jak przygotować ciasto bez pieczenia 3 Bit? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od przygotowania budyniu według instrukcji na opakowaniu. Gdy skończymy, wierzch deseru w garnku przykrywamy folią spożywczą tak, aby przylegała ona do jego powierzchni — w ten sposób nie powstanie nieprzyjemny kożuch.
Studzimy, a gdy już będzie letni, łączymy go z miękkim masłem przy pomocy miksera — najlepiej dodając mleczny specjał łyżka po łyżce do ubitego na puch tłuszczu. Żelatynę zalewamy wodę i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy ja w rondlu, by się rozpuściła. Nie dopuszczamy do jej zagotowania.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Mieszamy ją z przestudzoną żelatyną. Dno formy wykładamy herbatnikami, a na nich umieszczamy całą masę kajmakową. Wyrównujemy ją i przykrywamy kolejną porcją herbatników.
Teraz czas na masę budyniową. Starannie ją rozprowadzamy, a wierzch też pokrywamy ciasteczkami. Całość dekorujemy bitą śmietaną oraz wiórkami z czekolady. Ciasto bez pieczenia 3 Bit chłodzimy w lodówce przez całą noc.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy wyśmienite tiramisu na biszkoptach oraz pełnego smaku śmietanowca z owocowymi galaretkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zalej nim pokrojonego pora i odstaw na 6 godzin. Syrop ma niezwykłe działanie
-
Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama