Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki

Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków. Lepszy dodatek niż frytki

Siostra Anastazja robi dufinki z ugotowanych ziemniaków
canva/Olga Kriger; Screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Ziemniaczane dufinki siostry Anastazji są świetną alternatywą frytek. Smaczne warzywne kuleczki mogą stanowić zarówno przekąskę, jak i dodatek do obiadu, a ich wykonanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować.

Prosty przysmak z gotowanych ziemniaków — najlepiej takich, które przyrządzone zostały dzień wcześniej — zachwyci amatorów smażonych przekąsek. Jest łatwy w wykonaniu, a smakuje jeszcze lepiej niż frytki. Do obiadu składającego z się z mielonych czy schabowych oraz surówki też będzie pasował.

Przepis na smakowite dufinki siostry Anastazji

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków

  • 2 duże jaja lub zamiennik

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia

  • 2 łyżki mleka lub napoju sojowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić dufinki? Siostra Anastazja zdradziła niezawodny przepis

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy pomocy widelca, praski lub maszynki do mięsa. Dodajemy do nich mleko olej i jaja, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy z niej niezbyt duże kulki.

Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju. Gdy dufinki się zrumienią, przenosimy je na bibułę lub ręcznik papierowy w celu odsączenia, a następnie — jeszcze ciepłe — podajemy. Świetnie smakują z dipem np. czosnkowym.

Wskazówka: zamieniając jaja na 6 łyżek aquafaby lub kleik sporządzony z 2 łyżek mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku oraz korzystając z roślinnego mleka, uzyskamy danie wegańskie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne rarytasy w wykonaniu siostry Anastazji. Szczególnie polecamy jej znakomite ciasto migdałowe bez pieczenia. Być może skusi was też prosty patent na kotlety à la gołąbki.

Dufinki siostry Anastazji są pyszne
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielka Księga Przepisów siostry Anastazji wyd. WAM