Smakosze.pl Przepisy Mało kto robi dżem z tych owoców. Bije na głowę wszystkie inne
Fot. Canva/Afrika images

Mało kto robi dżem z tych owoców. Bije na głowę wszystkie inne

27 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeśli twoja rodzina uwielbia dżem, koniecznie musisz przygotować ten z przepisu. Przetwory przygotowane z tego owocu przebiją wszelkie inne. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki owoc chodzi oraz poznasz przepis na dżem.

Dżem lepszy niż inne

Dżem z truskawek, porzeczek i malin to już klasyczne przetwory tego typu. Okazuje się, że można przygotować także dżem z gruszek. Ten niedoceniany owoc jest smaczny, słodki i zawiera sporo cennych witamin. Dlatego warto przygotowany z niego dżem na zimę będzie, jak znalazł.

Z przepisem umieszczonym poniżej przygotujesz go w bardzo łatwy i niezbyt czasochłonny sposób. W dodatku liczba potrzebnych składników jest ograniczona do minimum. O tym, co będzie ci potrzebne i jak zrobić dżem, dowiesz się z dalszej części tekstu.

gruszki.jpg
Fot. Canva/Malsveta
Zrobiłem na próbę sernik Rafa Koralowa od Heni. W życiu nie jadłem lepszego

Gruszki i dwa inne dodatki

Najważniejszym składnikiem przetworów, co niedziwne, są gruszki. Aby dżem wyszedł idealny i smaczny potrzebować będziesz jeszcze dwa składniki. Wszystkie produkty wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie i pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać.

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 500 g cukru
  • 2 cytryny

Przepis na dżem z gruszek

Zacznij od obrania gruszek i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Zasyp je cukrem i wlej sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

Owoce podgrzewaj na małym ogniu przez godzinę. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wymieszać składniki. Gotuj je tak długo, aż masa zgęstnieje, a owoce zmiękną.

Dżem przełóż do wymytych i wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i odstaw do góry dnem. Kiedy słoiki ostygną, przenieś je w chłodne i zacienione miejsce, a przetwory wytrzymają do zimy.

dże m.jpg
Fot. Canva/Africa images
Polacy ich nie znają, a są warte fortunę. Wiemy, gdzie można znaleźć „czarne diamenty”
Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy