Smakosze.pl Przepisy Małopolskie pierogi z żółtym serem. Mamy najlepszy przepis
canva/titoslack

Małopolskie pierogi z żółtym serem. Mamy najlepszy przepis

25 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Polska pierogami stoi. Jednak pewne regiony przodują w ilości sposobów, na jakie przyrządza się tam pierogi. Jednym z takich obszarów jest Małopolska. I dziś właśnie przedstawimy wam przepis na małopolskie pierogi z żółtym serem. Ten patent na prosty i smaczny farsz nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami.

Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Jednak to czym je nadziejemy, decyduje o smaku całej potrawy. Do najpopularniejszych farszów niewątpliwie należy mięsny, z kapusty i grzybów, ruski i twarogowy. W Małopolsce można jednak spróbować pierogów z zaskakującym nadzieniem np. z kaszy, suszonych śliwek czy żółtego sera.

Małopolskie pierogi z żółtym serem

Składniki:

na ciasto:

  • 40 dag mąki

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • dobrze ciepła woda

na farsz:

  • 30 dag żółtego, ostrego sera

  • 1-2 łyżki tartej bułki

  • 1 jajko

  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie pierogów

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej sporą szczyptę soli i jajko. Wlewaj dobrze ciepłą wodę i najpierw mieszaj składniki dłonią, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką. Przykryj ściereczką lub miską i pozostaw na 20-30 minut w temperaturze pokojowej.

Na farsz żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do niego tartą bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszaj.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z niego krążki. Nadziej je przygotowanym farszem, dokładnie zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Na wrzątek wrzuć pierogi, zamieszaj, gotuj je ok. 4 minuty, licząc od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na ogrzany półmisek lub od razu rozłóż na talerze. Podawaj polane stopionym masłem.

Jeśli szukacie przepisów na inne, ciekawe pierogi, zajrzyjcie do naszego serwisu. Szczególnie polecamy pierogi kujawskie , a także pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem .

żółty ser
żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Polska, potrawy regionalne; Hanna Szymanderska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy