Smakosze.pl Dieta Mama zawsze na święta robi dla taty ten napój. W tym roku poproszę też o porcję dla siebie
Canva / valeriysurujiu

Mama zawsze na święta robi dla taty ten napój. W tym roku poproszę też o porcję dla siebie

21 grudnia 2023

Przed nami Boże Narodzenie i suto zastawione stoły wigilijne. Znakomite świąteczne potrawy w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości. Z niestrawnością doskonale poradzi sobie specyfik, który wiele osób stosuje w swojej kuchni. Zrobicie z niego napój na niestrawność.

12 potraw, czy przejedzenie gwarantowane

Za kilka dni zasiądziemy do wigilijnych stołów. Na wielu z nich znajdziemy aż 12 potraw i inne różne smakołyki. Nie zabraknie makowców, pierników, serników i innych rarytasów. Wiadomo, każdego z nich chcielibyśmy spróbować. Jednak to może się wiązać z przejedzeniem i nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Ból brzucha, wzdęcia i zgaga nie powinny doskwierać nam w święta . Jednak przejedzenie i niestrawność mogą powodować właśnie takie dolegliwości. Do tego ociężałość, mdłości i w mgnieniu oka świąteczny nastrój mija. Jak sobie poradzić ze skutkami przejedzenia?

ocet jabłkowy
Canva/Dmitrii Ivanov
Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy

Sięgnij po produkt z własnej kuchni

Ocet jabłkowy wielu z nas ma w swoich kuchniach. Dodajemy go do rozmaitych potraw i dzięki niemu podkręcamy ich smak. Nadaje się do marynat, sosów, zup, a nawet deserów. Jednak śmiało możemy po niego sięgnąć, gdy mamy problemy żołądkowe. Zresztą skorzysta na tym cały organizm. Ocet jabłkowy reguluje poziom cukru we krwi, ma właściwości bakteriobójcze i pomaga w walce z infekcjami.

Dobroczynnie działa na układ trawienny i przyspiesza trawienie. Pomaga pozbyć się niestrawności, zgagi i ma właściwości kojące. Jednak po ocet jabłkowy powinny sięgać tylko osoby, które nie borykają się z chorobami żołądka. Ocet jabłkowy zmniejsza też wchłanianie tłuszczu i sprzyja chudnięciu. Obniża też poziom cholesterolu. Jak przygotować ocet jabłkowy? To proste!

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 litr wody
  • 1 dkg drożdży

Jabłek nie obieramy, ale kroimy i zalewamy litrem wrzącej wody . Dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Ocet jabłkowy należy trzymać w dużym słoiku, który przykrywamy bawełnianą szmatką. Słoik odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce. Codziennie mieszamy, a po 10 dniach odcedzamy przez gazę.

Następnie ocet jabłkowy przechowujemy w chłodnym miejscu przez 45 dni. Miksturę możemy przelać do butelki. Do przygotowania octu użyjmy jabłek, które nie są pryskane. Dziennie pijmy łyżeczkę octu jabłkowego w 150 ml ciepłej wody. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyśmienity schab na obiad w święta. Radziliśmy, jak zrobić gołąbki wigilijne bez parzenia kapusty.

ocet jabłkowy
Canva/FotografiaBasica

Źródło: poradnikzdrowie.pl, portal.abczdrowie.pl, aptekazawiszy.pl

Gessler pokazała, jak robi karpia na wigilię. Jej rybne faworki podbijają internet
Bez zamawiania w sieci, bez wydawania majątku. Znamy najlepsze prezenty dla smakoszy w cenie do 100 złotych.
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy