Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na schab znalazłam w notatniku babci. Nie muszę nawet włączać piekarnika, na święta będzie jak znalazł
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2023 09:16

Ten przepis na schab znalazłam w notatniku babci. Nie muszę nawet włączać piekarnika, na święta będzie jak znalazł

schab gotowany
Canva / sf_foodphoto

Na Boże Narodzenie przyrządzę schab, który jadałam jeszcze u babci. Mięso jest mięciutkie i soczyste. Receptura została zapisana w notatniku seniorki. Do dziś przepis cieszy się ogromnym powodzeniem w mojej rodzinie. 

Jak zrobić schab, który rozpływa się w ustach?

Przygotowanie świątecznego obiadu bywa nie lada wyzwaniem. Pamiętam smak schabu, który przyrządzała babcia właśnie z takiej okazji. Mięso było soczyste, miękkie i miało smak, który trudno zapomnieć. W Boże Narodzenie podam schab, który zrobię tak jak babcia.

Recepturę na to wyśmienite danie znalazłam w notatniku, który należał do seniorki. W mojej rodzinie to pilnie strzeżony przepis. Każdy składnik ma tu znaczenie. Schab przyrządzę bez użycia piekarnika. Mięso ugotuję z aromatycznymi przyprawami, a potrawa będzie idealna na Boże Narodzenie. 

schab gotowany
Canva/Cipariss
Biorę twaróg i mieszam go z kilkoma składnikami. Po chwili mam pyszne racuchy, to moje ulubione śniadanie

Jak zrobić schab gotowany?

Składniki:

  • 1 kg środkowego
  • 1 litr mleka
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku

Przygotowanie schabu gotowanego zaczynamy od wymieszania w miseczce wszystkich niezbędnych przypraw. Jednak nie dajemy ziela angielskiego i liści laurowych. Przyprawami obsypujemy cały schab, zawijamy go ciasno w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy z lodówki. Zostawiamy schab w kuchni na godzinę, by osiągnęło temperaturę pokojową. Ze schabu zdejmujemy folie i przygotowujemy garnek, który ma grube dno. Może być nieduży, bo schab może w garnku dotykać ścianek. Do garnka wlewamy litr mleka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Schab gotowany, czyli wyśmienity świąteczny obiad

Mleko zagotowujemy, wkładamy mięso i dolewamy mleko, by przykryło schab. Ponownie zagotowujemy mleko i zmniejszamy ogień. Gdy schab jest gruby, to gotujemy go 30 minut. Natomiast, gdy mamy cieńszy kawałek, gotujemy około 25 minut. 

Mleko musi się cały czas gotować, po czasie gotowania wyłączamy ogień i zostawiamy schab w mleku jeszcze na godzinę. Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka mięso, osuszamy je i mięso od razu możemy podawać. Będzie smakował z sosem koperkowym lub chrzanowym. Tak przyrządzone mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i mięciutkie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami z przepisu Magdy Gessler. Informowaliśmy też o youtuberze, który zamówił bigos na jarmarku świątecznym i opisał swoje wrażenia. 

schab gotowany
Canva/mirceax

Źródło: aniagotuje.p