Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzić
Dla wielu osób obiad bez mięsa jest nie do pomyślenia. Kupujemy mięso w sklepie, przynosimy do domu i popełniamy błąd, który może być groźny dla naszego zdrowia. Dietetyk wyjaśnia, w jaki sposób postępować z tym produktem, by sobie nie zaszkodzić.
Mięso pełne smaku i białka
Mięso często gości na naszych stołach. Robimy z niego kotlety, pulpety i gulasz. Mięso gotujemy, smażymy, czy dusimy. Ten produkt daje nam wiele kulinarnych możliwości . Chętnie z nich korzystamy i przyrządzamy danie mięsne na obiad. Wielu smakoszy po prostu nie wyobraża sobie tego posiłku bez mięsa. Po mięso sięgamy ze względu na smak, ale też wartości odżywcze.
Warto wiedzieć, że ten produkt dostarcza nam niezłej porcji żelaza i witamin z grupy B. Mięso jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest dobrze przyswajalne. Jednak wielu z nas popełnia pewien błąd po przyniesieniu mięso ze sklepu do domu. Dietetyk dr Bartek Kulczyński wyjaśnia, o co chodzi i ostrzega.
Czy popełniasz ten błąd?
Mięso jest łatwo dostępne i daje konsumentom możliwość wyboru spośród wielu gatunków. Możemy kupić wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę i wybrać najbardziej ulubione z jeszcze wielu innych gatunków mięsa. Jednak po zakupie i przyjściu do domu, wiele osób popełnia ten błąd. Dr Bartek Kulczyński wskazuje na mycie mięsa i moment, kiedy to robimy.
Czy myć mięso od razu po przyniesieniu ze sklepu? Czy może jednak przed przyrządzeniem dania? Dietetyk podkreśla, że obie sytuacje są groźne dla naszego zdrowia . Podczas mycia mięsa występuje ryzyko zakażenia krzyżowego . Woda rozpryskuje się wokół zlewu i tym samym roznosi bakterie na różne powierzchnie i inne produkty . To już prosta droga do ich zakażenia.
Jak postępować z mięsem?
Dr Bartek Kulczyński podkreśla, że eksperci ds. bezpieczeństwa żywności nie zalecają mycia surowego mięsa przed gotowaniem z powodu wystąpienia ryzyka zakażenia . Dietetyk dalej wyjaśnia w filmiku opublikowanym na swoim kanale YouTube:
Tym bardziej nie powinniśmy myć mięsa, jeśli zamierzamy umieścić je w lodówce i zamrażarce. Należy wiedzieć, że woda sprzyja pożywkę dla bakterii i sprzyja namnażaniu się bakterii chorobotwórczych
Za najgroźniejsze bakterie, które mogą występować na surowym mięsie, uważa się takie bakterie jak: Sallmonella, Campylobacter, Listeria i gronkowiec. Dlatego przed smażeniem, pieczeniem i gotowaniem mięsa nie myjmy go . Pisaliśmy o tym, jak zrobić krokiety z pysznym nadzieniem. Podawaliśmy przepis na nietypowe i smaczne danie z ziemniaków.