Moje popisowe danie to uczta dla zmysłów. Ziemniaki, mięso i ser gwarancją smaku
Oto przepis na nietypowe danie z ziemniaków. Zamiast zapiekać je tradycyjnie, formujemy z nich foremki, które wypełniamy pysznym mięsno-warzywnym nadzieniem. Razem z zapieczonym serem dają prawdziwą ucztę.
Zapiekane ziemniaki z serem i mięsem
O tym, że ziemniak jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów kulinarnych, nie trzeba nikogo przekonywać. Możliwości jego serwowania jest tak wiele, że nie sposób je wszystkie wyliczyć. Od smażenia, poprzez pieczenie i gotowanie aż do postaci puree.
Ale to nie koniec, bo metody te – o czym często zapominamy – można ze sobą łączyć. W tym przepisie zapiekamy ziemniaki, ale dopiero po ugotowaniu i przerobieniu na masę ziemniaczaną. Efekt jest piorunujący, bo większość biesiadników nigdy nie widziała nic podobnego.
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarniZapiekanka ziemniaczana
Uformowanie „kokilek” z ziemniaków może nastręczać trudności. Ze świetnym trikiem przychodzi kanał kulinarny Obfite i smaczne, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu. Radzi on, by przed formowaniem masy natłuścić ręce olejem spożywczym, np. słonecznikowym lub oliwą.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 400 g (1 opakowanie) mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 50 g masła
- 1 duża cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 200 g mozzarelli na pizzę
- Pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, wędzona papryka
Przygotowanie zapiekanych ziemniaków
Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pomidory i paprykę pokrojone w małą kostkę. Smażymy, aż masa będzie miękka, przyprawiając solą i pieprzem oraz papryką. Do mięsa ścieramy czosnek na tarce o drobnych okach.
Ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie, cedzimy i lekko studzimy. Dodajemy masło, posiekaną natkę pietruszki, i ugniatamy na puree. Masę ziemniaczaną przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy grubą warstwę. Dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy w masie ziemniaczanej kilka foremek. Wykładamy je startym serem, następnie wypełniamy mięsem i przykrywamy kolejną porcją sera.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut, aż ser będzie rozpuszczony.
Wypróbuj też przepis na zapiekankę z kapustą i faworki bez kropli tłuszczu.