Jak zrobić krokiety, których smak nadzienia przejdzie najśmielsze oczekiwania? Rewolucyjny patent
Chrupiąca panierka, pyszna ziemniaczana skórka, a w środku ciągnący ser. Ten przepis podbije serce osoby, której go zadedykujesz. Wystarczy kilkanaście minut w kuchni, by wyczarować to złociste cudo.
Krokiety z serem
Krokiety są potrawą, która nie wywołuje przeważnie wielkich emocji. Ot, przekąska świetna do barszczu, a także dobry lunch do pracy. Ale nie w tym wydaniu.
W naszej wersji proste puree ziemniaczane obsmażone w panierce skrywa w sobie serową niespodziankę, która sprawia, że ta potrawa niemal dosłownie błyszczy. A przygotowanie jej jest nie dość, że proste, to jeszcze niezwykle niedrogie.
Gwiazdor zjadł w restauracji Lewandowskiego. Po tym co "wcisnął" mu kelner dosadnie zareagowałSmażone pałeczki mozzarelli w cieście
Ciasto ziemniaczane w tym przepisie to proste puree z dodatkiem natki pietruszki. Ciekawy składnik zaproponował kanał Delmira cooking, z którego zapożyczyliśmy zdjęcia do tego przepisu. Użyte tam są, rzadziej stosowane w Polsce, liście selera. My jednak zostajemy przy łatwo dostępnej zielonej pietruszce.
Składniki
- ¼ kg ziemniaków
- 200 g mozzarelli w kostce
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- ½ pęczka natki pietruszki
- Sól, pieprz
- Jajko, mąka i bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
Przygotowujemy ziemniaki smażone z mozzarellą
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, i lekko studzimy. Rozgniatamy na jednolitą masę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mąkę kukurydzianą, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.
Masę dzielimy na porcje wielkości piłeczki do pingponga i rozgniatamy na placuszki. Na każdym placuszku układamy patyczek z sera mozzarella i zamykamy szczelnie ze wszystkich stron, tworząc faszerowaną ziemniaczaną kluskę. Krokiety dokładnie obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce. Odstawiamy na 20 minut do lodówki, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste.
Wypróbuj też przepis na domowe pszenne bułki i pierś z kurczaka zapiekaną w foremkach.