„Masło jest tym, co czyni jedzenie przyjemnym". Takie sztuczki z jego udziałem zdradza utalentowana kucharka
Masło jest kulinarnym odpowiednikiem miłości. To pierwsza rzecz, jakiej dowiadujemy się z książki Adriany Marczewskiej pod prostym tytułem „Masło”. Autorka z czułością opowiada w niej o tej dobrze znanej kostce tłuszczu zwierzęcego. Jeśli zdaje ci się, że o maśle wiesz o wszystko, lektura szybko wyprowadzi cię z błędu, a przy tym pozytywnie zaskoczy.
Bez masła ani rusz
Adriana Marczewska to dziennikarka kulinarna i szefowa kuchni. Uważni obserwatorzy mogą pamiętać ją z 4 edycji programu Top Chef . Prowadzi własną firmę cateringową oraz program w Kuchnia+. Niedawno wydała pierwszą książkę, którą poświęciła właśnie masłu . Znany produkt pokazuje tam w zupełnie nowym świetle .
„Masło" to nie tylko przepisy . Znajdziemy tu również ciekawostki oraz „Maślane opowieści", czyli krótkie rozmowy ze znajomymi, znanymi także i nam ze świata kultury. Wszystkie one dotyczą masła, oczywiście. Po lekturze będziesz wiedzieć nie tylko, kto jest największym producentem masła na świecie , ale także czym różnią się poszczególne wyroby w zależności od ich pochodzenia i jak przyprawia się masło w Afryce . Jeśli zaś zastanawiasz się, które masło najlepiej wziąć ze sklepowej półki, ta książka da ci wszystkie odpowiedzi .
Historia masła
Chcesz wiedzieć skąd w ogóle pochodzi masło? Podczas lektury wszystko stanie się jasne. Rys historyczny podany w lekkiej i nieco humorystycznej formie zainteresuje każdego . Nie zabraknie także maślanych cytatów autorstwa znanych postaci – znalazło się nawet miejsce dla wybitnego polskiego lekarza, Tytusa Chałubińskiego .
Z książki dowiecie się, że: w Indiach masło ma znaczenie religijne , a Francuzi tak samo przysłużyli się popularyzacji tego produktu, jak i sprowadzili na niego poważną katastrofę . Tłuszcz z mleka krowy amerykańskiej będzie w smaku zupełnie inny, niż ten z mleka krowy europejskiej. Chcecie poznać szczegóły? Koniecznie sięgnijcie po tę książkę .
Masło dla ducha i dla ciała
W publikacji nie brak pochwał masła , autorka nie pominęła jednak kwestii zdrowotnych – rozprawia się z mitami na temat szkodliwości tego produktu i podpowiada, na co jedzenie masła pomaga . Jeśli może być smacznie,a do tego zdrowo, czego chcieć więcej?
Nie bójcie się masła! - uspokaja autorka
Adriana Marczewska przypomina, że masło to produkt naturalny , w przeciwieństwie do swoich kuzynów spod znaku margaryny. Tłuszcze trans i barwniki czy śmietanka i opcjonalny dodatek soli? Wybór po takim przedstawieniu sprawy wydaje się oczywisty .
„Jeśli nie jesteś pewien, ile masła użyć, dodaj więcej"
Autorką tych nieco humorystycznych słów jest amerykańska autorka książek kucharskich Julia Child . Jej zamiłowanie do masła podziela bez wątpienia Adriana Marczewska. Na kartach swojej książki zgromadziła ponad 11 przepisów na rozmaite potrawy tworzone z udziałem tego tłuszczu . Znajdziemy w niej więc śniadania, sosy, zupy, dania główne a także desery. Objaśnienia przepisów są krótkie i zwięzłe . A fotografie pełnią rolę służebną, wiadomo, że tu ma być przede wszystkim smacznie.
Pierwszy przepis opisany jest najdokładniej . Dowiadujemy się z niego bowiem jak stworzyć swoje własne domowe masło . Autorka w sposób przystępny doradza rodzaj śmietanki, podpowiada czas oczekiwania, metody ubijania, a nawet to, jak przechowywać własnoręcznie przygotowaną kostkę .
„Masło" to pozycja skierowana do szerokiego grona czytelników . Przy pomocy jednego produktu przeprowadza nas przez szeroki przekrój zdobyczy sztuki kulinarnej . Przekonaj się, jak wielu odsłon masła jeszcze nie znasz, o ilu nie miałaś pojęcia, że w ogóle istnieją. Tylko tyle i aż tyle z 1 kostki .
Adriana Marczewska, „Masło", Wydawnictwo Pascal, cena 89,99 zł