W mojej rodzinie ten przepis przechodzi z rąk do rąk. Wszyscy uwielbiają te pieczone ziemniaki
To najlepszy przepis na pieczone ziemniaki, jaki znam. Nigdy nie jadłaś tak pysznych i soczystych ziemniaków. Moim domowi smakosze je uwielbiają. W dodatku robi się je bardzo łatwo, a cały proces nie jest skomplikowany.
Najlepszy patent na pieczone ziemniaki
Z pieczonymi ziemniakami zawsze jest jakiś problem. Albo wychodzą zbyt suche, albo są niedopieczone. W najgorszym wypadku są niedoprawione, a przez to niesmaczne. Nic dziwnego, że wielu unika tego sposobu na ziemniaki.
Na szczęście mam przepis, który w mojej rodzinie cieszy się dużą popularnością. Z nim ziemniaki wychodzą idealne. Są odpowiednio przyprawione, a przy okazji soczyste. Znikają w mig, a w dodatku każdy prosi o dokładkę. Zrób je z mojego rodzinnego przepisu i zaskocz swoich smakoszy.
Są bardzo zdrowe, a do tego świetnie pasują do jajek. To obowiązkowy dodatek na świątecznym stoleCo będzie ci potrzebne?
Na liście potrzebnych składników znajdziesz nie tylko ziemniaki. Znajdą się na niej także przyprawy i inne produkty, które są gwarancją tych pieczonych ziemniaków. Dlatego nie pomiń żadnego z nich, bo dopiero w połączeniu stanowią idealny smak tego dania.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 1 marchew
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 100 g parmezanu
- koperek
- pieprz
- sól
Przepis na pieczone ziemniaki
Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj. Nie obieraj, tylko ugotuj je ze skórką w osolonej wodzie. Ząbki czosnku obierz, a następnie drobno pokrój w małą kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek. Marchew obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj ją do czosnku i smaż do momentu zmięknięcia.
Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie przekrój na pół. Wrzuć je na patelnię i podsmaż z marchewką. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż cebulkę. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i podsmaż oba składniki. Po chwili dodaj przekrojone na pół pomidory koktajlowe i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Zarumienione ziemniaki posyp startym na małych oczach parmezanem oraz drobno posiekanym koperkiem. Patelnię przykryj pokrywką i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.
Podsmażone pomidory z papryką dopraw pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszaj. Ziemniaki podawaj z pomidorami i gotowe. Tak pieczone ziemniaki mogą być dodatkiem do dania głównego lub stanowić osobne, bezmięsne danie. Sprawdź, jaką sałatkę zrobić po Wielkanocy oraz dowiedz się, jak zrobić kartacze z przepisu Strzelczyka.