Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.03.2024 15:47

Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie

zupa w garnku
youtube.com/schnelllecker

Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.

Zupa turecka

Czasem tę potrawę nazywa się turecką zupą. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny i składa się z dosłownie kilku prostych czynności. Jedyne, czego potrzeba, to bulionowa baza, mięso i warzywa dostępne w każdym supermarkecie.

Zupa taka bogata jest w błonnik i witaminy w najlepszej postaci – warzywa gotowane są w zupie, a zatem nie wylewamy z wodą najcenniejszych dla organizmu mikroelementów. Jeśli za bazę zupy posłuży nam rosół, dodatkowo wzbogaci się ona o kolagen wygotowany z mięsa i będzie jeszcze zdrowsza.

krojenie kurczaka
youtube.com/schnelllecker
W mojej rodzinie ten przepis przechodzi z rąk do rąk. Wszyscy uwielbiają te pieczone ziemniaki Smoothie z Lidla wycofane. Przekroczony poziom groźnej toksyny

Szybka zupa jarzynowa

Przygotowując taką zupę starajmy się więc użyć domowego rosołu i mięsa z udek kurczaka. Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy jednak z kanału Szybkie pyszne, którego autorzy używają mięsa z piersi i zdają się posługiwać bulionem z kostki. Jest to z pewnością szybszy sposób na przygotowanie zupy od zera.

Składniki

  • 400 g mięsa z udek kurczaka
  • Ok. 1,7 l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn
  • Do smażenia: oliwa i łyżka masła

Gotujemy zupę warzywną

Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Zasypujemy łyżką mąki, mieszamy i odstawiamy, by smaki się połączyły.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy solidny chlust oliwy. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Dodajemy selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki, a następnie marchewkę startą na tarce o grubych okach. Dusimy dalej, dodając następnie paprykę słodką i chili pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek rozgnieciony i posiekany albo przeciśnięty przez praskę. 

Warzywa dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, po czym zalewamy szklanką bulionu i jeszcze raz mieszamy, by upewnić się, że nie ma w wywarze mącznych grudek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i smażymy kurczaka, aż zrobi się lekko złocisty. Z patelni przerzucamy kurczaka do garnka z zupą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy resztą rosołu, dodajemy posiekaną pietruszkę i liść laurowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 20-25 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zupa jest gotowa do podania.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną sałatkę jarzynową z resztek i autentyczne kartacze według Tomasza Strzelczyka.

warzywa na jarzynową
youtube.com/schnelllecker