Smakosze.pl Porady Masz w planach mrożenie koperku? Pominiesz jedną czynność i będzie do niczego
Fot. Canva/4kodiak

Masz w planach mrożenie koperku? Pominiesz jedną czynność i będzie do niczego

7 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pewnie nie raz zdarzyło ci się, mrozić koperek. Czy jednak na pewno robisz to poprawnie? Istotna jest jedna czynność, która sprawi, że koperek po rozmrożeniu będzie idealny. Dowiedz się, o czym należy pamiętać, a już nigdy nie pominiesz tej czynności.

Koperek to podstawa

Koperek to podstawowe zioło w kuchni. Nadaje przecież smak wielu daniom , a w innych jest niezastąpionym dodatkiem. Przecież nie wyobrażamy sobie ziemniaków bez koperku. Najlepszą metodą, aby długoterminowo go przechowywać, jest mrożenie. Metoda dosyć znana i powszechna, ale nie każdy wie, jak przygotować koperek do mrożenia.

Kluczowa jest tutaj jedna czynność. To właśnie ona sprawi, że koperek po rozmrożeniu będzie nadawał się do spożycia. Więcej dowiesz się o niej w dalszej części artykułu.

koperek ziemniaki.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Gdy nie mam pomysłu, gotuję taki obiad. Smakuje jak gołąbki, a jest dużo prostszy

Nie zapomnij o tej czynności

Kiedy już umyjesz, osuszysz i pokroisz koperek, należy go zanurzyć we wrzątku . Wiele osób nie ma o tym pojęcia, ale to istotna kwestia. Dlatego zawsze posiekany koperek przełóż na sitko i zanurz we wrzątku na około minutę.

Następnie przelej koperek zimną wodą, która zatrzyma proces gotowania. Osusz go i dopiero wtedy przełóż do woreczka. Tak przygotowane zioło nadaje się do mrożenia.

Jak to działa?

Metoda jest dosyć prosta, ale pewnie zastanawiasz się, co to ma na celu i jak to działa. Już wyjaśniam. Przelanie koperku wrzątkiem, a następnie schłodzenie go zimną wodą, pozwoli przedłużyć jego świeżość. Jest to pewnego rodzaju pasteryzacja.

Co ciekawe zastosowanie tego sposobu sprawi, że koperek rozmrożeniu smakuje jak ten świeży. Dlatego wypróbuj ten sposób podczas kolejnego mrożenia koperku, a nie zawiedziesz się. Czy znałaś wcześniej tę metodę? Sprawdź przepis na ciasto z truskawkami oraz dowiedz się, dlaczego warto zalać naleśniki mlekiem .

koperek mrozony.jpg
Fot. Canva/Ahanov Michael
Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak
Polskie truskawki z dyskontów trafiły pod lupę. Wyniki pozostawiają wiele do życzenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy