Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.06.2024 12:14

Jajka podane w sosie to mój ulubiony wiosenny obiad. 1 dodatkowy składnik bosko podkręca ich smak

jajka w sosie chrzanowym
Fot. YouTube/obzarciuch

Szukasz pomysłu na wiosenny obiad? Podaj jajka w sosie tak smacznym, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Jeden składnik podkręca smak dania i dodaje mu wyrazistości. Wiosenny obiad zrobisz dzięki tej recepturze. 

Jajka w zachwycającym sosie

Wiosną i latem na obiad często robię pyszne i proste danie. Podaję jajka w sosie chrzanowym. Nadaje on wyjątkowego smaku jajkom. Sekret tej potrawy zależy też od jednego składnika, który podkręca smak sosu. Chodzi o musztardę sarepską, która sprawia, że trudno się oprzeć temu daniu.

Raz- dwa i znakomity wiosenny obiad jest gotowy. Do tego młode ziemniaki, koperek i każdy smakosz taki posiłek zje z przyjemnością. Wykorzystaj ten prosty przepis na jajka w sosie chrzanowym z musztardą w swojej kuchni. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

jajka w sosie chrzanowym
Fot. YouTube/obzarciuch
Bosacka skrytykowała sos od Makłowicza. Odpowiedź kucharza wywołała burzę

Jak zrobić jajka w sosie chrzanowym z musztardą?

Składniki:

  • 8 ugotowanych jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  •  1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz 
  • koperek

Przygotowanie dania zacznij od roztopienia masła na patelni i zeszklenia na nim posiekanej cebuli. Wsyp mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i cały czas mieszaj. Następnie dołóż chrzan i dalej mieszaj składniki.

Dołóż musztardę sarepską, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gdy sos się zagotuje, to odstaw z ognia. Ułóż ugotowane połówki jajek na półmisku i polej je sosem chrzanowo- musztardowym. Danie posyp pokrojonym koperkiem i podawaj. 

Jajka w sosie, który zjesz z przyjemnością

Jajka w sosie chrzanowym z dodatkiem musztardy możesz podawać na ciepło i zimno. Są smaczne, a sos nadaje im wyrazistości i ostrości. Do tego świeży koperek i wiosenny obiad jest gotowy. Taki posiłek zjesz z przyjemnością, a danie przyrządzisz szybko i w prosty sposób.

Dlatego każdemu polecam tę recepturę. Taki wiosenny obiad należy do moich ulubionych. Danie jest pyszne i zrobisz je w krótkim czasie. Cała rodzina doceni smak jajek w sosie chrzanowym z musztardą. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić znakomitą sałatkę bez grama majonezu. Informowaliśmy o rumuńskich czereśniach, które zalewają polskie targowiska. 

jajka w sosie chrzanowym
Fot. YouTube/obzarciuch

Źródło: YouTube/obzarciuch

Zdjęcia: screen YouTube/obzarciuch

Tagi: Jajka Sos Przepis