Mateusz Gessler pokazał przepis na flaczki. Niebywałe, czym zastąpił mięso
Flaczki są daniem, którego nie każdy spróbuje. Mateusz Gessler proponuje, by, zamiast podrobów, wykorzystać boczniaki. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a efekt zachwyca. Koniecznie spróbujcie.
Flaczki są jedną z tych potraw, która nie każdemu smakuje. Wegańska wersja dania ma szansę zmienić wasze spojrzenie na to danie. Zrobimy je z aromatycznych i pełnych cennego białka roślinnego boczniaków. Grzyby te dostępne są przez cały rok i doskonale imitują podroby. Warto choć raz skosztować.
Przepis na znakomite flaczki z boczniaka Mateusza Gesslera
Składniki:
-
2,5 litra wody
-
pół kilograma boczniaków
-
1 średnia marchew
-
1 mniejsza pietruszka
-
1 niewielka cebula
-
pół małego selera
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka lubczyku
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić roślinne flaczki? Mateusz Gessler przyrządza klasyk kuchni polskiej z boczniaków
Boczniaki oczyszczamy i jeśli mamy duże egzemplarze, rwiemy je na mniejsze części wzdłuż blaszek. Marchew, pietruszkę i seler szorujemy szczoteczką, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Cebulę obieramy i siekamy. W głębokim garnku z grubszym dnem rozgrzewamy olej i szklimy na nim ostre warzywo. Wrzucamy boczniaki i smażymy je, bez mieszania przez 2-3 minuty. Po tym czasie grzyby obracamy i potarzamy czynność.
Pilnujemy, by moc palnika nie była zbyt duża — nie chcemy, by cokolwiek się przypaliło. Wrzucamy starte jarzyny oraz przyprawy w kawałku i smażymy jeszcze przez chwilę. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około pół godziny.
Na koniec dodajemy lubczyk, majeranek, sporą ilość pieprzu i nieco soli. Flaczki z boczniaków podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówka: zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. Będzie jeszcze smaczniej. Sprawdzi się też dodatek prostej domowej maggi .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na roślinne odpowiedniki klasyków kuchni polskiej. Sprawdźcie koniecznie prosty przepis na kotlety ala schabowe z selera . Polecamy także naszą recepturę na niezwykle aromatyczny bezmięsny rosół .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pomorska odsłona kotletów schabowych. Kryją w sobie nuty popularnego napoju
-
Niezawodny babciny przepis na pierogi leniwe. Zawsze dodaje do nich 2 łyżki tradycyjnego produktu
-
Jakiego mięsa nie można jeść na surowo? Koniecznie sprawdź, czy jest dopieczone
Źródło: akademiasmaku