Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny sposób na pyszny i aromatyczny bezmięsny rosół

Niezawodny sposób na pyszny i aromatyczny bezmięsny rosół

Patent na bezmięsny rosół
canva/Taratorki

Wielu smakoszy przekonanych jest, że prawdziwy rosół musi być przyrządzany na mięsie. Równie pyszną zupę można jednak zrobić, nie korzystając z tego produktu. Bulion roślinny będzie równie aromatyczny i smaczny, jeśli dodacie do niego podsmażonych przypraw i kurkumy. Spróbujcie, a być może do klasyki już nie wrócicie.

Jeśli lubicie tradycyjny rosół, zrezygnowanie z mięsa może być dla was trudne. Warto jednak dać szansę temu daniu. Przyprawy i warzywa pozwolą wam wyczarować naprawdę pyszną kompozycję. Będzie idealna do przygotowania wielu zup np. do pomidorowej. Przygotujecie ją z łatwością, a smak na długo pozostanie w waszej pamięci.

Przepis na wyjątkowo smaczny bezmięsny rosół

Składniki:

  • 2 litry zimnej wody

  • 4 duże marchewki

  • 2 średnie pietruszki

  • 2 małe cebule lub 3 cebulki szalotki

  • 1/2 średniego selera

  • 1 średni por

  • 1-2 łyżki oleju

  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

  • 2 cm korzenia kurkumy lub łyżeczka suszonej przyprawy

  • 5 ziaren pieprzu

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 małe liście laurowe

  • 2-3 łyżki sosu sojowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

  • 2 suszone grzyby shiitake (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kurkumę, delikatnie podsmażamy na patelni z nieprzywierająca powłoką. Jeśli używamy sproszkowanej kurkumy, dodajemy ja dosłownie na chwile przed końcem smażenia. Wszystkie warzywa poza cebulą dokładnie myjemy lub obieramy i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy je wodą. Wrzucamy podsmażone przyprawy. W tym momencie dodajemy grzyby, jeśli ich używamy.

Cebulę obieramy, miękką część łupiny również przenosimy do garnka. Resztę dzielimy na ósemki i karmelizujemy na niewielkim ogniu na patelni, na której prażyliśmy przyprawy. Najlepiej jeśli po prostu pozostawimy ją na patelni, nie mieszając, i będziemy sprawdzać jej stan co kilka minut.

Garnek ze składnikami na bulion stawiamy na dużym ogniu. Doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. W tym czasie cebula powinna zrobić się już rumiana. Przekładamy ją do zupy i wszystko gotujemy przez 45 minut.

Pod koniec danie doprawiamy sosem sojowym, octem, mielonym pieprzem i solą oraz wlewamy do niego olej. Podajemy na ciepło z talarkami z marchewki, natką pietruszki i ulubionym makaronem. Zupę możemy również odcedzić i przełożyć do czystych słoików. W szczelnie zamkniętym szkle przechowamy ją bezpiecznie w lodówce do 3 tygodni.

Włoszczyzna na rosół
Z warzyw z łatwością wyczarujemy pyszny rosół

Źródło zdjęcia: canva/joannatkaczuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram