Smakosze.pl
Oszukane kotlety schabowe z selera

canva/from_my_point_of_view, Getty Images

Oszukane kotlety schabowe, zachwycające chrupiącą panierką zrobisz w 15 minut. Alternatywa dla mięsa

8 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jeśli klasyczne kotlety schabowe wam się znudziły, mamy świetną roślinną alternatywę. Proste i pełne smaku danie z selera kosztuje niewiele, a jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż kwadrans. Dzięki dodatkowi papryki wędzonej będzie aromatyczne i zyska przyjemnie głęboki smak umami. Spróbujecie?

Kotlety schabowe w wersji bezmięsnej z pewnością spodobają się amatorom zdrowego, roślinnego jedzenia. Do ich przygotowania wykorzystamy selera — smakowite warzywo, które zazwyczaj trafia do bulionów, a solo smakuje równie pysznie. Oszukane schabowe doprawimy tak, by smak, jak najbardziej przypominał tradycyjny.

Tofu, które odmienia życie

Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć

CZYTAJ DALEJ

Przepis na oszukane kotlety schabowe w panierce

Smażony w chrupiącej otoczce seler będzie smaczny także bez przypraw, lecz zachęcamy, by dodać sos sojowy i wędzoną paprykę. Wtedy danie będzie bardziej wyraziste.

Składniki:

  • 2 duże selery

  • 2 szklanki wody

  • 1-2 jaja

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować roślinne kotlety schabowe? Danie z selerem w roli głównej jest wyśmienite

Selera obieramy i kroimy w centymetrowe plastry. Tak przygotowane warzywo gotujemy w wodzie lub wodzie z dodatkiem sosu sojowego około 6 minut. Osuszamy je, a następnie panierujemy.

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka i mieszamy je z pieprzem oraz wędzoną papryką. W osobnych naczyniach umieszczamy mąkę i bułkę tartą. Każdy kawałek selera obtaczamy kolejno w mące, doprawionym jajku oraz bułce tartej.

Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru panierki. Podajemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu z ulubioną surówką i ziemniakami z wody. Smacznego.

Po inne pomysły na dania bez mięsa zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić smaczną zapiekankę makaronową z pieczarkami. Ten natomiast zdrada sekret pysznego smalcu z fasoli.

Kotlety schabowe bez mięsa są smaczne

canva/FSerega

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >