Przepis Magdy Gessler na idealny mazurek wielkanocny
Pyszny mazurek jest ozdobą każdego świątecznego stołu. Niektórzy nie wyobrażają sobie udanej Wielkanocy bez tego specjału. W tym roku warto sięgnąć po recepturę słynnej restauratorki. Magda Gessler jak zawsze jest niezawodna.
Co zrobić, by mazurek był jeszcze lepszy?
Mazurek uchodzi za wyjątkowy deser. Świąteczne ciasto niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Ostatnio przedstawialiśmy przepis od siostry Anastazji . Tym razem wypróbujemy recepturę Magdy Gessler. Efekt jest obłędny.
Mazurek w znacznej mierze składa się z kruchego ciasta. Magda Gessler podzieliła się swoją sztuczką, która sprawia, że ten element staje się jeszcze większą pokusą. Okazuje się, że restauratorka zastępuje surowe żółtka ugotowanymi .
Wystarczy jajka ugotować na twardo i wyjąć z nich żółtka. Najlepiej przed dodaniem ich do ciasta, przecisnąć je przez praskę lub sitko, aby były jak najbardziej rozdrobnione . W przeciwnym wypadku nasz mazurek będzie pełen grudek.
Mazurek od Magdy Gessler jest prosty w przygotowaniu. Nikt nie powinien mieć z tym przepisem najmniejszych problemów . Najpierw jednak musimy zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Lista jest bardzo krótka.
-
300 g mąki
-
200 g masła
-
100 g drobnego cukru
-
4 ugotowane żółtka
-
15 ml bardzo zimnej wody
-
starta skórka cytryny
-
odrobina soli
(Canva.com / JeanRee)
Mazurek pyszny jak nigdy
Na początku rozdrabniamy żółtka. Muszą przypominać konsystencją piasek. Wzbogacamy je o cukier, masło oraz mąkę. Wszystko mieszamy z zimną wodą i szczyptą soli. Na sam koniec do masy dodajemy skórkę z cytryny .
Mazurek możemy urozmaicić także przyprawami. Dobrze sprawdzi się, chociażby cynamon. Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią. Wstawiamy je na dwie godziny do lodówki . Po tym czasie należy je rozwałkować na blacie.
Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm. Umieszczamy je w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Mazurek warto nakłuć w kilku miejscach. Wstawiamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza .
Kiedy mazurek ładnie się zarumieni, wówczas jest już gotowy. Najlepiej posmarować go masą kajmakowa i udekorować wedle uznania. Wielbiciele łakoci powinni również sięgnąć po przepis na wyjątkowo aromatyczną szarlotkę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy; Gazeta Krakowska