Mazurek
wikimedia/ licencja CC 4.0 / SpiderMum

Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji

Już wkrótce będziemy obchodzić Wielkanoc. Ten szczególny czas kojarzy nam się m.in. z wyjątkowymi wypiekami. Na naszej stole nie może zabraknąć tradycyjnej baby, paschy oraz mazurka. Doskonałym przepisem na ten ostatni podzieliła się siostra Anastazja. Popularna zakonnica jest prawdziwą mistrzynią kuchni. Wiele osób chętnie korzysta z jej autorskich receptur.

Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.

Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!

Przepis siostry Anastazji na wielkanocnego mazurka

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • w słoiki jasnego dżemu (np. z brzoskwini lub moreli)
  • 1 puszka mleka skondensowanego

Sposób wykonania:

Na początek należy przygotować kruche ciasto. Musisz pokruszyć margarynę, a następnie dokładnie wymieszać ją z mąką pszenną. Następnie dodaj do mieszanki proszek do pieczenia oraz roztrzepane z cukrem pudrem żółtka.

Zaskakujące właściwości kefiruZaskakujące właściwości kefiruCzytaj dalej

Wyrób ciasto z przygotowanej wcześniej masy, a następnie podziel je na dwie równie części. Przełóż je do blaszki i piecz około 50 minut w 180 stopniach C, grzałka góra - dół, aż wypiek ładnie się zarumieni.

Przygotuj masę kajmakową. Zanurz w wodzie puszkę mleka skondensowanego i gotuj ją przez około 2,5 - 3 godziny.

Posmaruj pierwszą część kruchego ciasta jasnym dżemem np. brzoskwiniowym, a następnie przełóż je drugą partią wypieku. Na wierzch mazurka nałóż przygotowaną wcześniej masę kajmakową oraz bakalie.

Ozdób ciasto tak jak lubisz! Użyj do tego ulubionych bakalii m.in. migdałów, żurawiny, suszonych moreli oraz włoskich lub laskowych orzechów. Dobrym pomysłem jest także dodatek roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady oraz kandyzowanych w syropie owoców.

mazurek

Szukasz innych pomysłów na świąteczne wypieki? Polecamy nietypowy przepis na sernik bananowy bez pieczenia oraz niezwykłe ciasto "Leśny mech".

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: deon/wikipedia/gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł