Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji
Monika Dec
Monika Dec 13.03.2021 01:00

Przepis na wielkanocny mazurek siostry Anastazji

Mazurek
wikimedia/ licencja CC 4.0 / SpiderMum

Święta wielkanocne kojarzą się m.in. z tradycyjnymi potrawami: białą kiełbasą, żurkiem, sałatką jarzynową, faszerowanymi jajkami oraz wyjątkowymi wypiekami. Tylko w tym wyjątkowym czasie sięgamy po baby, paschy i mazurki.

Słynna siostra Anastazja jest prawdziwą mistrzynią gotowania. Popularna zakonnica szturmem podbiła serca wielu Polaków, którzy chętnie korzystają z jej prostych przepisów na tradycyjne potrawy. Jaki jest jej "sposób" na mazurka? Śpieszymy z odpowiedzią!

Przepis siostry Anastazji na wielkanocnego mazurka

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej

  • 30 dag margaryny

  • 20 dag cukru pudru

  • 6 żółtek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • w słoiki jasnego dżemu (np. z brzoskwini lub moreli)

  • 1 puszka mleka skondensowanego

Sposób wykonania:

Na początek należy przygotować kruche ciasto. Musisz pokruszyć margarynę, a następnie dokładnie wymieszać ją z mąką pszenną. Następnie dodaj do mieszanki proszek do pieczenia oraz roztrzepane z cukrem pudrem żółtka.

Wyrób ciasto z przygotowanej wcześniej masy, a następnie podziel je na dwie równie części. Przełóż je do blaszki i piecz około 50 minut w 180 stopniach C, grzałka góra - dół, aż wypiek ładnie się zarumieni.

Przygotuj masę kajmakową. Zanurz w wodzie puszkę mleka skondensowanego i gotuj ją przez około 2,5 - 3 godziny.

Posmaruj pierwszą część kruchego ciasta jasnym dżemem np. brzoskwiniowym, a następnie przełóż je drugą partią wypieku. Na wierzch mazurka nałóż przygotowaną wcześniej masę kajmakową oraz bakalie.

Tagi: Ciasto Przepis