Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna wersja szarlotki
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.03.2021 01:00

Aromatyczna wersja szarlotki

Szalotka w niecodziennej odsłonie
Canva.com / chas53

Smakowita szarlotka wielokrotnie wywoływała u nas autentyczny zachwyt. Smakołyk można przygotować w różnych wydaniach, jednak jeden przepis znacząco wyróżnia się na tle innych. Już teraz przekonaj się jak przyrządzić szarlotkę w wyjątkowo aromatycznej odsłonie.

Szarlotka jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Szarlotka już wcześniej gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy tradycyjny przepis na ten uwielbiany frykas. Tym razem sięgniemy po recepturę, która pozwoli nam na przygotowanie szarlotki w jeszcze lepszym wydaniu.

Niecodzienna szarlotka zostanie wzbogacona o imbir i kardamon. Obie przyprawy charakteryzują się wyjątkowym smakiem i intensywnym aromatem. Wpływają one również na nasze zdrowie. Warto się na chwilę nad nimi pochylić.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, kardamon wspiera procesy trawienne. Jest również źródłem melatoniny, która reguluje rytm dobowy i pomaga w walce z otyłością. Może także zapobiegać cukrzycy.

Nasza szarlotka będzie wzbogacona imbirem. Korzeń słynie ze swojego pozytywnego wpływu na odporność. W związku z tym warto urozmaicać nim smakołyki. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania szarlotki?

Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 2 żółtka

  • jajko

Nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek

  • 45 g cynamonu

  • 5 g startego imbiru

  • 2 g kardamonu

  • 15 g cukru

Pianka:

  • 2 białka

  • 50 g cukru 

(Canva.com / bhofack2)

Aromatyczna szarlotka jest prosta w przygotowaniu

Na początku w misce umieszczamy rozdrobnione masło. Powinno być zimne. Dodajemy do niego mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Wszystko starannie mieszamy. Warto wykorzystać do tego mikser. Kiedy składniki już się połączą, dodajemy do nich żółtka i całe jajko

Kontynuujemy wyrabianie ciasta. Gdy będzie jednolitą masą, wówczas formujemy z niego kulę. Dzielimy ją na połowę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto lekko spłaszczamy, a następnie wstawiamy do lodówki. Teraz weźmiemy się za jabłka.

(Canva.com / chas53)

Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy je na małym ogniu z dodatkiem imbiru, kardamonu i cynamonu. Warto nadmienić, że szarlotka nie musi być koniecznie nadziana jabłkami. Równie dobrze mogą być to zupełnie inne owoce.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Jedną połowę rozwałkowujemy i umieszczamy w tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Należy zrobić to starannie. Od tego zależy apetyczny wygląd naszego wypieku. Tortownicę umieszczamy na 10 minut do lodówki.

W tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wracamy do spodu ciasta. Wypełniamy je nadzieniem, które przykrywamy pianą z białek. Na wierzchu umieszczamy drugą połowę ciasta. Oczywiście trzeba ją wcześniej rozwałkować.

Elementy wystające spoza tortownicy warto przyciąć. Szarlotka powinna być gotowa po godzinie pieczenia w 180 stopniach Celsjusza. Godny uwagi jest także przepis na sernik Oreo, który nie wymaga używania piekarnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Esencja Kulinarna; Poradnik Zdrowie; Żywność

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto Przepis