Metodę 4x3 powinien znać każdy. Dzięki niej obierzesz gotowane jajka w sekundę
Obieranie jajek na twardo zajmuje sporo czasu, a i efekt często jest daleki od ideału. Przeważnie uszkadzamy delikatne białko, kiedy chcemy pozbyć się skorupki. Dzięki metodzie 4x3 jajka obierzemy błyskawicznie i bez uszkodzeń. Będą gotowe w sekundę.
Koniec z czasochłonnym obieraniem jajek
Jajka gotowane na twardo są pysznym dodatkiem do sałatek, żurku, barszczu białego i innych potraw. Przygotujemy z nich pasty do pieczywa, możemy faszerować dowolnymi składnikami i kroić je bezpośrednio na kanapkę.
Niestety obieranie jajek jest czasochłonnym zajęciem. Skorupka często przykleja się mocno do ugotowanego białka. Po obraniu jajka są zniekształcone i nie wyglądają apetycznie. Jak szybko obrać jajka?
Do garnka wsypujemy łyżeczkę soli, a jajka gotuj według metody 4x3. Nie ma lepszego sposobu na idealnie ugotowane jajka, szybkie obranie i ich apetyczny wygląd. Dzięki soli skorupka lepiej odchodzi od białka.
Na czym polega metoda 4x3? Każdy powinien ją znać
Metoda 4x3 polega na gotowaniu jajek przez 4, a następnie 3 minuty. Jajka włóż do garnka, wsyp łyżeczkę soli i zalej wodą. Gotuj dokładnie 4 minuty od momentu wrzenia. Następnie wyłów jajka i stuknij je delikatnie łyżką, żeby skorupka lekko pękła.
Ponownie włóż do garnka i gotuj, ale tym razem przez 3 minuty. Po tym czasie jajka przelej zimną wodą i obierz. Jajka będą gotowe błyskawicznie.
Po czym poznać, że jajka są świeże?
Świeżość jajek sprawdzisz jednym, prostym sposobem. Surowe jajko włóż do szklanki wypełnionej wodą. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jajko jest świeże. Jeśli jednak jajko będzie unosić się na powierzchni, pod żadnym pozorem go nie jedz.
Takie jajko nie nadaje się już do jedzenia. Im jajko jest starsze, tym więcej powietrza znajduje się pod skorupką. To właśnie z tego powodu jajko dryfuje na powierzchni i nie opada.
Co oznacza siwa obwódka wokół żółtek? Nie każdy ma świadomość. Sprawdź również, k tóre wielkanocne potrawy możesz przygotować z wyprzedzeniem . Dobry plan to podstawa.