Smakosze.pl Przepisy Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku
canva/Slatan

Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku

9 września 2022

Karkówka pieczona doskonale smakuje o każdej porze roku. Gdy pozwalają warunki, możesz ją upiec na grillu, a gdy za oknem chłód po prostu wstaw ją do piekarnika. Poznaj przepis na mięciutką i soczystą karkówkę, którą wcześniej wystarczy zamarynować w musztardzie i wyrazistych przyprawach. Każdy z pewnością poprosi o dokładkę.

Soczystą i delikatną karkówkę można uzyskać na kilka sposobów. Jednym z łatwiejszych jest przyrządzenie aromatycznej marynaty z kilku prostych składników i upieczenie mięsnych kawałków w piekarniku lub na grillu. Dzięki temu zachowują one lekkość i nabierają niezwykłego smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Przepis na soczystą i miękką karkówkę pieczoną

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 4-5 łyżek musztardy miodowej

  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić soczystą karkówkę? Mamy sprawdzony sposób

Przygotowanie zaczynamy od oczyszczenia karkówki. Następnie kroimy ją w plastry i rozbijamy kuchennym młotkiem. W szklance łączymy oliwę z oliwek, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę i sól oraz pieprz.

Przygotowaną mieszanką starannie nacieramy kawałki mięsa , a następnie umieszczamy je w dużym naczyniu i zabezpieczamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C. Karkówkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut.

Zamarynowaną karkówkę możemy też upiec na grillu — wystarczy 8-10 minut. W międzyczasie mięso należy obrócić.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na mięsne dania obiadowe. Szczególnie polecamy znakomite kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów . Wypróbujcie też koniecznie prosty patent na wyjątkowo s oczyste kotlety mielone z pieczarkami .

Karkówka pieczona w marynacie jest znakomita
canva/maksim kulikov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy