Mięciutka i soczysta karkówka. Upieczesz ją na grillu lub w piekarniku
Karkówka pieczona doskonale smakuje o każdej porze roku. Gdy pozwalają warunki, możesz ją upiec na grillu, a gdy za oknem chłód po prostu wstaw ją do piekarnika. Poznaj przepis na mięciutką i soczystą karkówkę, którą wcześniej wystarczy zamarynować w musztardzie i wyrazistych przyprawach. Każdy z pewnością poprosi o dokładkę.
Soczystą i delikatną karkówkę można uzyskać na kilka sposobów. Jednym z łatwiejszych jest przyrządzenie aromatycznej marynaty z kilku prostych składników i upieczenie mięsnych kawałków w piekarniku lub na grillu. Dzięki temu zachowują one lekkość i nabierają niezwykłego smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Przepis na soczystą i miękką karkówkę pieczoną
Składniki:
-
1 kg karkówki
-
3-4 ząbki czosnku
-
4-5 łyżek musztardy miodowej
-
3/4 łyżeczki ostrej papryki
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić soczystą karkówkę? Mamy sprawdzony sposób
Przygotowanie zaczynamy od oczyszczenia karkówki. Następnie kroimy ją w plastry i rozbijamy kuchennym młotkiem. W szklance łączymy oliwę z oliwek, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę i sól oraz pieprz.
Przygotowaną mieszanką starannie nacieramy kawałki mięsa , a następnie umieszczamy je w dużym naczyniu i zabezpieczamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. C. Karkówkę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut.
Zamarynowaną karkówkę możemy też upiec na grillu — wystarczy 8-10 minut. W międzyczasie mięso należy obrócić.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na mięsne dania obiadowe. Szczególnie polecamy znakomite kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów . Wypróbujcie też koniecznie prosty patent na wyjątkowo s oczyste kotlety mielone z pieczarkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
-
Słynna malinowa chmurka bez pieczenia. Idealne ciasto na deser
-
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis