Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
Szukasz pomysłu na oryginalny przetwór, który zimą będzie świetnym dodatkiem do potraw? Postaw na łagodne śliwki w occie z dodatkiem goździków. Podajemy Wam przepis na ten specjał, bo jest naprawdę pyszny. I z pewnością będzie rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, serów i pasztetów.
Przełom lata i jesieni to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem śliwek węgierek, gruszek, jabłek, dyni, orzechów. Węgierki dojrzewające w pełnym słońcu są teraz słodkie i bardzo soczyste. Przygotujemy z nich wiele świetnych potraw, w tym właśnie śliwki w occie.
Śliwki w occie na zimę to przetwory, które wykorzystamy do przełamania wyraźnego smaku mięs, pasztetów i serów. Śliwki w zalewie z dodatkiem korzennych przypraw pachną bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.
Przed przygotowywaniem śliwek w occie, koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Jeśli tego nie zrobimy, na owocach szybko pojawi się pleśń i wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Sprawdźmy również, czy zakrętki dobrze pasują do słoików, jeśli do śliwek dostanie się powietrze, także zaczną się psuć.
Śliwki w occie musimy pasteryzować. Zakręcone słoiki wstawiamy do większego garnka, wlewamy wodę, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.
Łagodne śliwki w occie, czyli wyborny dodatek do mięs i pasztetów
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka goździków
ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka wody
Jak zrobić śliwki w occie?
Śliwki dokładnie umyj i osusz. Każdą przekrój i wyjmij z niej pestkę. Połówki śliwek przełóż do umytych i wyparzonych słoików.
Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, cukier. Dodaj również goździki i ewentualnie cynamon. Całość gotuj, aż cukier dokładnie się rozpuści, a zalewa zacznie wrzeć.
Gorącą zalewą zalej ogórki. Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku do góry dnem przez około 20 minut. Słoiki odstaw, żeby ostygły, a następnie wynieś je do spiżarni.
Na zimę koniecznie przygotuj gruszki w occie na słodko. Świetnym pomysłem na zimowe przetwory jest również dynia w occie, jest pyszną przekąską dla całej rodziny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
Niesamowite kluski śląskie bez grama ziemniaków. Niebywałe, czym je zastąpisz
Źródło: aniagotuje