Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 08:49

Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów

Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
canva/kabVisio

Szukasz pomysłu na oryginalny przetwór, który zimą będzie świetnym dodatkiem do potraw? Postaw na łagodne śliwki w occie z dodatkiem goździków. Podajemy Wam przepis na ten specjał, bo jest naprawdę pyszny. I z pewnością będzie rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, serów i pasztetów.

Przełom lata i jesieni to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem śliwek węgierek, gruszek, jabłek, dyni, orzechów. Węgierki dojrzewające w pełnym słońcu są teraz słodkie i bardzo soczyste. Przygotujemy z nich wiele świetnych potraw, w tym właśnie śliwki w occie.

Śliwki w occie na zimę to przetwory, które wykorzystamy do przełamania wyraźnego smaku mięs, pasztetów i serów. Śliwki w zalewie z dodatkiem korzennych przypraw pachną bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.

Przed przygotowywaniem śliwek w occie, koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Jeśli tego nie zrobimy, na owocach szybko pojawi się pleśń i wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Sprawdźmy również, czy zakrętki dobrze pasują do słoików, jeśli do śliwek dostanie się powietrze, także zaczną się psuć.

Śliwki w occie musimy pasteryzować. Zakręcone słoiki wstawiamy do większego garnka, wlewamy wodę, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.

Łagodne śliwki w occie, czyli wyborny dodatek do mięs i pasztetów

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 łyżeczka goździków

  • ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1 szklanka wody

Jak zrobić śliwki w occie?

Śliwki dokładnie umyj i osusz. Każdą przekrój i wyjmij z niej pestkę. Połówki śliwek przełóż do umytych i wyparzonych słoików.

Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę, ocet, cukier. Dodaj również goździki i ewentualnie cynamon. Całość gotuj, aż cukier dokładnie się rozpuści, a zalewa zacznie wrzeć.

Gorącą zalewą zalej ogórki. Słoiki zakręć i pasteryzuj w garnku do góry dnem przez około 20 minut. Słoiki odstaw, żeby ostygły, a następnie wynieś je do spiżarni.

Na zimę koniecznie przygotuj gruszki w occie na słodko. Świetnym pomysłem na zimowe przetwory jest również dynia w occie, jest pyszną przekąską dla całej rodziny.

Śliwki węgierki
canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje