Smakosze.pl Przepisy Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach
Jakub Kaminski/East News, canva/olgayefimova

Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach

23 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Idą Święta, czas więc zabrać się za robienie pierniczków. Dziś podamy wam przepis Ani Starmach na mięciutkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możesz je przygotować już teraz. Zamknięte w ceramicznym naczyniu czy słoiku spokojnie doleżą do Świąt.

Pierniczki wprowadzają w domu świąteczną atmosferę. Raz swoim zapachem i smakiem, dwa niezwykłym wyglądem. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są doskonałe na przekąskę, można dołączyć je do prezentu czy powiesić na choince.

Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2/3 szklanki płynnego miodu

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 torebka przyprawy do piernika

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki gorącej wody

Przygotowanie pierniczków

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej miękkie masło, cukier puder i miód. Wbij jajko, wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, przyprawę do piernika i drobno posiekaną skórkę pomarańczową.

Składniki przemieszaj nożem, a potem szybko zagnieć z nich gładkie, zwarte ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na godzinę.

Ciasto wyjmij z lodówki. Podziel na kawałki. Podsypując mąką, każdy rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrawaj pierniczki.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierniczki. Piecz ok. 12 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Na lukier cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Powinna powstać gęsta, szklista masa. Lukrem dekoruj wystudzone pierniczki.

Po więcej inspiracji na świąteczne wypieki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na piernik staropolski , a także na tradycyjny makowiec .

lukrowanie pierników
lukrowanie pierników

Źródło zdjęcia: canva/Leung Cho Pan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy