Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować ciasto na tradycyjny piernik staropolski?

Jak przygotować ciasto na tradycyjny piernik staropolski?

Piernik staropolski
canva/Rimma_Bondarenko

Piernik jest jednym z tradycyjnych ciast serwowanych w polskich domach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Deser ten zachwyca słodyczą pochodzącą z miodu, mieszanką aromatycznych przypraw i słodko-kwaśnym dodatkiem powideł ze śliwek. Dowiedzcie się jak przyrządzić ten doskonały i ceniony przez wielu smakoszy wypiek. W przepisie wykorzystamy pyszny marcepan.

Ciasta korzenne, takie jak piernik czy makowy deser siostry Anastazji charakteryzuje dodatek niebagatelnych przypraw o wyjątkowym zapachu m.in. cynamonu, goździków czy kardamonu. Równie fantastyczne potrafią być owoce z ich dodatkiem np. jabłka. Tym razem skupimy się na przygotowaniu najbardziej klasycznego grudniowego wypieku.

Przepis na pyszny piernik staropolski z marcepanem

Składnik na ciasto:

  • kostka masła

  • 150 g miodu

  • 40 g przyprawy do piernika

  • 3 łyżeczki kakao

  • po pół łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu

  • 4 duże jaja

  • 50 g cukru

  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 80 g mąki pszenna

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 50 g orzechów włoskich

Składniki na nadzienie:

  • 250 g powideł śliwkowych, najlepiej domowych

  • 50 g miodu

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 ml śmietanka 30%

  • 30 g miodu

  • po 100 g czekolady deserowa i mlecznej

  • 20 g masła

  • 400 g masy marcepanowej

  • 100 g orzechów włoskich do posypania ciasta

Przygotowanie:

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło i dodajemy do niego miód. Wsypujemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon. Wszystko mieszamy i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania masy.

Zestawiamy z ognia i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jaja ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. W osobnym naczyniu mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia i sodą.

Mieszamy masą jajeczną i przenosimy do przestudzonego masła dodatkami. Dokładnie mieszamy i łączymy z posiekanymi orzechami włoskimi. Masę wylewamy do blachy o wymiarach 32 × 10 cm, natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się upiekło. Odstawiamy do wystudzenia. Na patelnię przekładamy powidła i miód, podgrzewamy przez chwilę.

Wystudzony piernik przekrawamy na trzy równe części, a każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Smarujemy nimi również wierzch oraz wszystkie boki ciasta. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość około 2-3 milimetrów i obkładamy nią piernik.

Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Śmietankę zagotowujemy z miodem, a następnie wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Masę podgrzewamy i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło i łączymy wszystkie składniki.

Schłodzony piernik oblewamy polewą i posypujemy orzechami. Ciasto możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu — lecz nie w lodówce — przez około 2 tygodnie. Smacznego.

Przyprawy do piernika
Przyprawy do piernika nadają ciastu fantastycznego smaku i zapachu

Źródło zdjęcia: canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram